Hirtelen sóvárgás

Jó napot Egy olyan dolog történt velem hogy nemrég hagytam abba a dohányzást és már másfél éve hogy nem használom a nikotin pótló szereket sem Eddig semmiféle problémát nem jelentett a dolog már szinte el is felejtettem viszont a napokban nagyon erős sóvárgást érzek a nikotin iránt egyszerűen a semmiből tört rám, az életvitelem csak pozitív irányba változott és a motivációm is ugyan azok mint korábban Mit javasol nekem mit tehetnék és miért történik ez velem újra? Válaszát, idejét, munkáját előre is köszönöm:)

Legfrissebb cikkek a témában

Kovácsics Bernadett válasza sóvárgás, nikotin témában

Kedves Kérdező!

A szenvedélyszerekkel kapcsolatban általános "szabályként" elmondható, hogy a szerhasználat - legyen az nikotin, vagy bármi más - hosszát figyelembe kell venni a leszokás után. Ugyanis a leszokás után kb. ugyanannyi idő után mondhatom, hogy valószínűleg már tiszta vagyok, bár továbbra is figyelnem kell, tudatos életet kell élnem, ha szermentes szeretnék maradni továbbra is. Lehet, hogy a leszokás után nem telt még el legalább ugyanannyi idő, mint amennyit a nikotin használta, így valószínűbben lehetnek egyfajta emlékbetörések.

Fontos azt is számba venni, hogy a nikotin milyen jó dolgokat hozott az életébe - lehet, hogy pozitív változások történnek Önnel, de valami mégis hiányozhat, amit annak idején a nikotin jelentett. Ha rájön, mi lehet ez, azt más módon is valószínűleg pótolhatja.

Másrészt nagyon fontos lehet a környezet - akkoriban hol, mikor, milyen környezetben használta a nikotint - lehet, hogy most is vannak helyzetek, melyek azokhoz hasonlítanak, emlékeztetnek az akkori élményekre - ezek lehetnek emlékkiváltóak.

Alapvetően nem hasznos a sóvárgásnak túl nagy jelentőséget tulajdonítani, vagy elnyomni az ezzel kapcsolatos az érzéseket, mert ezzel energiát adunk ezeknek az érzéseknek és a hozzá kapcsolódó gondolatoknak. Érdemes inkább az elfogadásukra koncentrálni - igen, ilyen másokkal is történik -, és továbblépni, pl. inni egy pohár vizet, felhívni valakit, vagyis ami kimozdítja a helyzetből, ill. ezekből a gondolatokból.

Nagyon fontos, hogy hajlandó ezeket az érzéseket nyakon csípni, és foglalkozni velük, mert így van nagy esélye, hogy szermentes maradhasson továbbra is.

Minden jót!

 Kovácsics Bernadett
Kovácsics Bernadett Szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakember
Kérdés: 2021. április 18., 18:20; Megválaszolva: 2021. április 19., 09:31
Kérdések és válaszok: Szenvedélybetegségek
Nárcisztikus személyiség zavar
Nárcisztikus személyiség zavar több pszichiáter megállapítása szerint.3 éve alkoholizmus is társul. Elviselhetetlen a viselkedése. Legalább 6 éve...
Alkoholizmus
Alkohol függőség, alkoholizmus? ...
Marihuana stb
Le szokás
Üdv. KB fél éve kezdtem egy szakítás miatt füves cigit szívni. Jó volt el terelte a gondolataimat. Viszont abba szeretném hagyni. Pár napja nem...