Hirtelen sóvárgás

Jó napot Egy olyan dolog történt velem, hogy nemrég hagytam abba a dohányzást és már másfél éve, hogy nem használom a nikotin pótló szereket sem Eddig semmiféle problémát nem jelentett a dolog már szinte el is felejtettem viszont a napokban nagyon erős sóvárgást érzek a nikotin iránt egyszerűen a semmiből tört rám, az életvitelem csak pozitív irányba változott és a motivációm is ugyan azok, mint korábban Mit javasol nekem mit tehetnék és miért történik ez velem újra? Válaszát, idejét, munkáját előre is köszönöm:)

Kovácsics Bernadett válasza sóvárgás témában

Kedves Kérdező! A szenvedélyszerekkel kapcsolatban általános "szabályként" elmondható, hogy a szerhasználat - legyen az nikotin, vagy bármi más - hosszát figyelembe kell venni a leszokás után. Ugyanis a leszokás után kb. ugyanannyi idő után mondhatom, hogy valószínűleg már tiszta vagyok, bár továbbra is figyelnem kell, tudatos életet kell élnem, ha szermentes szeretnék maradni továbbra is. Lehet, hogy a leszokás után nem telt még el legalább ugyanannyi idő, mint amennyit a nikotin használta, így valószínűbben lehetnek egyfajta emlékbetörések. Fontos azt is számba venni, hogy a nikotin milyen jó dolgokat hozott az életébe - lehet, hogy pozitív változások történnek Önnel, de valami mégis hiányozhat, amit annak idején a nikotin jelentett. Ha rájön, mi lehet ez, azt más módon is valószínűleg pótolhatja. Másrészt nagyon fontos lehet a környezet - akkoriban hol, mikor, milyen környezetben használta a nikotint - lehet, hogy most is vannak helyzetek, melyek azokhoz hasonlítanak, emlékeztetnek az akkori élményekre - ezek lehetnek emlékkiváltóak. Alapvetően nem hasznos a sóvárgásnak túl nagy jelentőséget tulajdonítani, vagy elnyomni az ezzel kapcsolatos az érzéseket, mert ezzel energiát adunk ezeknek az érzéseknek és a hozzá kapcsolódó gondolatoknak. Érdemes inkább az elfogadásukra koncentrálni - igen, ilyen másokkal is történik -, és továbblépni, pl. inni egy pohár vizet, felhívni valakit, vagyis ami kimozdítja a helyzetből, ill. ezekből a gondolatokból. Nagyon fontos, hogy hajlandó ezeket az érzéseket nyakon csípni, és foglalkozni velük, mert így van nagy esélye, hogy szermentes maradhasson továbbra is. Minden jót!

Megválaszolva: 2021. április 19.

Kérdések és válaszok: Szenvedélybetegségek

Hogyan juttassunk orvoshoz egy...
Tisztelt Címzett! Egy, a családban előforduló alkoholista beteggel kapcsolatban teszem fel kérdésemet. Kb. fél éve havi rendszerességgel előfordul, hogy 1-1...
Gyógyszer alkamazás
Jó napot. Az a gondom, Hogy felkerestem egy addiktológust, de nem sok a bizalmam hozzá, és miután úgy írta fel a Frontint, hogy meg se kérdezte a májfunkciós...
Nárcisztikus személyiség zavar
Nárcisztikus személyiség zavar több pszichiáter megállapítása szerint. 3 éve alkoholizmus is társul. Elviselhetetlen a viselkedése. Legalább 6 éve többen is...
Alkoholizmus
A szóban forgó alkoholista egy hete még megkért, hogy vigyem el kocsival a közértbe, mert már ivott sört és így nem vezethet. Néhány napja már nem megy...
Alkohol függőség, alkoholizmus? 16-17...
Tisztelt Válaszadó! Bár a családunk mindig is szerette és űzte a sportot. Ez általában igaz is. Az idősebbik sógornőmnek 4 fiú gyermeke van. Ebből a két kicsi...
Marihuana stb