• Lehet, hogy még is pajzsmirigy?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok. Tanácsot szeretnék kérni. A történetem 2009 nyara körül kezdődött boka dagadásokkal. Estére bedagadt, reggelig pedig valamennyire lelappadt. Egyszer egy céges rendezvényen a sok állástól és rohangálástól annyira bedagadt, hogy estére már térdig be voltam dagadva és nem bírtam lábra állni. Itthon hideg-meleg borogatással megoldottuk és elkezdtem módszeresen mozogni, futni és biciklizni. Egészen 2010 tavaszig nem is jött elő semmilyen tünet, a lábam sem dagadt, nem voltak fájdalmaim. Tavasszal rendszertelenül mozogtam, majd abba is hagytam. Év végéig olyan kibírhatatlan ízületi, izom és csont fájdalmaim voltak, amit már ép ésszel alig tudtam kibírni. A vége az lett, hogy a különböző alapos immunológiai vizsgálatok ellenére sem tudtak kideríteni semmit. A diagnózist nem sikerült felállítani. 16 mg-os Medrol-al a fájdalmaim megszűntek, a 90-es vérsüllyedésem is lecsökkent a normál értékre. 2011 januárjától már egyáltalán nem szedtem Medrolt. Amikor már azt hittem, hogy kezd minden rendben lenni, még januárban egyik éjszakáról a másikra bedagadt a bal szemhéjam. Azóta is így van, szépen lassan súlyosbodik és be is vérzik. A bevérzés már nem is múlik el. Az orbita MR vizsgálata folyamatban van, viszont a férjemmel arra gondoltunk, nem kellene-e csináltatnunk egy endokrinológiai vizsgálatot a nyirokrendszerrel és pajzsmirigyemmel kapcsolatosan. Igaz, hogy a pajzsmirigyemet még 2010 novemberében megvizsgálták és akkor negatív lett. Viszont azóta eltelt már több hónap és a szemem sem volt akkor még bedagadva. Lábam már nem dagad, viszont egy megterhelőbb kerékpáros edzés után a bokám táján előjön egy kis duzzanat, mely napokig ott is marad, majd spontán elmúlik, amit véleményünk szerint nem tud a nyirokrendszerem elég gyorsan eldolgozni. Szóval a kérdésem az, hogy bízzuk a dolgot a szemész orvosra, vagy pedig nézzünk szét másfelé is? Előre is köszönöm szépen a választ.

        Dr. Papp Júlia válasza a szemduzzanat témában

        Kedves kérdező! A szemészeten javasolták az orbita MRI (?), mert érzésem szerint ennek eredménye lesz az igazán "perdöntő". A kép alapján nem egyszerű szemhéj duzzanatról, hanem a szemgödör jelentős elváltozásáról van szó. Az eredmény ismeretében ha szükséges akkor még neurophthalmológus, neurológus konzultáció is fontos lenne. Az endokrinológiai kivizsgálás is fontos az ok tisztázása terén - bár a pajzsmirigy betegségek lehetnek aszimmetrikusak, de tapasztalatom szerint nem ilyen mértékben. Másrészt a nyirokkeringés épségének is alaposan utána kell járni.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. július 11., 21:27; Megválaszolva: 2011. július 12., 21:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés