Jobb szem látását lehetne javítani? Ha már a balra nem látok

Tiszteletem! Kérdésem lenne lehetne-e a látó szemem azaz a jobb szemem látását üveggel, vagy műlencsével, vagy valamivel javítani? Hisz a bal oldalira már 2017 óta csak fényeket látok a retinaválás miatt, pedig mütötték is de sajnos hiába. Esetleg a jobb szememen nem lehetne javítani mütéttel? Pl lézer vagy műlencsével? Bemásolom a leletet: Anamnézis: kisgyermekkora óta nagyfokú myop. (-15D), majd 10 éves kora óta -17 D lencsét viselt. Egyéb: Stickler szindróma, kétoldali idegi halláscsökkenés, Mk.fülön hallókészülékkel, korrigálva, hypertonia, kevert dyslipdaemia Gyógyszerek: Vidotin komb, Atorvastatin, Bisoprolol. Azarga Szemcsepp. Sü: -19,5D -3,0dcyl -19,5 -3,5 dcyl V. Sü: Od: 0,15- 0,1 Os: fény. Ta: 20/35 Hgmm Od: békés elülső szegmentum, csillogó tiszta cornea, kp.mély tiszta csarnok, kerek centrális kp.tág fényre jól reagáló pupilla, Os: csillogó cornea, tiszta csarnok egyenetlen mélységű szűk letapadt pupilla, területén szürkés kötőszövet, bombans, több helyen elő boltosodik, felül 12 és 1 óránál iridotomiás nyilás, enyhe rubeosis mélyebb részek nem vizsgálhatoak. Lencse od: hátsó poluson kis finom homály. Üvegtest od: szalagos, elfolyosodott. Fundus Od: eleshataru, halvány excavalt papilla, széles peripapillaris atrophia, szűk erek, elvekonyodott retina. Szakadás vérzés nincs. Os: üvegtesti térben szilikonolaj. Mélyebb rések nem vizsgálhatóak. Th: 2x1 csepp Azarga bal szembe. Megállapított diagnózisok: H5210 Myopia H5410 Egyik szem vaksága csökkent látás a másik szemen H9030 Kétoldali Idegi hallásvesztés H4010 Elsődleges nyílt zugú zoldhályog. I10H0 Hypertonia H3580 egyéb ideghártya rendellenességek. 19 éves korom óta rokkantsági ellátás és fogyatékossági támogatásban részesülök. Összervezeti egészségkárosodásom a látás és hallás miatt 89% egészségi állapotom 11% és nem javasolt a felülvizsgálatom.

Dr. Cserháti Zoltán válasza látásjavítás témában

Kedves Uram! Ha az a kérdés, hogy a jobb szemen elvégezhető-e a látásjavító lézer kezelés, akkor a válasz nem. (Egyszerűen túl magasak a dioptriák.) A műlencse beültetés megoldás lehet, igen, ezt jól írja, azonban ilyen fiatal életkorban, amikor még "jó" a közellátás, vagyis fiatal a szemlencse - nem javasolt. A későbbiekben valószínűleg a hátsó póluson látható finom homály miatt meg fog történni a műlencse beültetés -, de mivel a másik szemen már volt retinaleválás és fiatal emberről van szó javasolt nagy szemészeti centrumban elvégeztetni a műtétet. Várható látásjavulás: mivel szemüveggel is kb. 10-15%-os a látás a jobb szemén, ezért ettől a műtéttől is kb. ennyi várható. Remélem segítettem.

Megválaszolva: 2024. április 08.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Dioptria javítás
Tisztelt Doktornő! Lézeres látásjavító szemműtétre készülök! Jobb szemem: -1.00 D -1.25 cyl 70° Bal szemem: -1.00 D -1.75 cyl 85° Voltam már alkalmassági...
Kancsalság ellenes műtét után
Tisztelt Doktor Úr! strabismus divergens elleni műtéten estem át. Beavatkozás: Retropositio m. rect. ext. 9mm l.u. Arról szeretnék érdeklődni, hogy a műtétet...
Torz látás retinaműtét után
Tisztelt Doktor úr! Véleményét szeretném kérni a következőben: Bal szemem: lágy kontaktlencse viselése mellett korrigált szem (-0,25D, -1,75 kontaklencse)...
Pupillaméretben különbség
Tisztelt Doktor Úr! Kb. egy hónappal ezelőtt vettem észre, a fürdőszobában, hogy a jobb pupillám kicsit nagyobb a balnál. Ez csak bizonyos fényviszonyok...
Heveny kötőhártya gyulladás
Tisztelt Doktor úr! A mai napon heveny kötőhártya gyulladást állapítottak meg nálam. A doktor úr nem tudja biztosan, hogy bakteriális, vagy allergiás...
Szürkehályog műtét téves lencse...
Kedves Doktor úr! Szurkehalyog műtéten estem át, a megbeszélt és kifizetett lux smart lencse (nyújtott fókuszu) helyett tévesen lux good (monofocalis)...