májadenoma., carcinoma

Üdvözlöm! Januárban kivették a májam bal lebenyét és vele együtt egy 15cm-es tumort (adenomát)+az epehólyagot és a jobb lebenyből egy 3cm.FNH-t. Most voltam UH-n, ott mutatott még 2 db. 2 cm. körüli elváltozást a jobb lebenyben, amit már 2010-ben is mutatott a CT, de nem tudták azonosítani. Azért aggódom, mert a sebészem nem mondta, hogy ezek még ott vannak. Állítólag nem nőttek azóta. Az FNH. és az adenoma az egy, vagy több gócú lehet? Ha nőni kezdenek, vagy újabbat találnak akkor lehet, hogy azok carcinomák? Mennyi az esélye a carcinoma kialakulásának? Elegendő-e a nyomonkövetésük, vagy vegyék ki inkább? Várom válaszát köszönettel: Krisztina.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Boros Miklós válasza a FNH témában

Tisztelt Kérdező! Az adenoma rosszindulatúvá alakulása ritkaság. A 2 cm-es méret, ég valóban csak követést igényel. A többgócúság valóban előfordul. Növekedés esetén a műtéti eltávolítás újból szóba jön. Addig is kerülje a hormon tartalmú készítmények alkalmazását. Bizonytalanság esetén a CT vezérelt szövettani mintavétel elvégezhető, bár az MRI és CT kép jellegzetes.

Kérdés: 2012. március 07., 12:19; Megválaszolva: 2012. március 12., 09:06
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Haematoma kezelése
Ufn szegezés
Pilonidal Sinus
Kitől kaphatok segítséget?
Szteroidos kúp