FNH és fogamzásgátló szedése

10 éve diagnosztizáltak nálam FNH-t, amit azóta rendszeres ultrahang vizsgálattal figyelnek. Időközben született egy kislányom, amitől a duplájára növekedett (2, 5 cm-ről 5 cm-re) . Nem szedtem fogamzásgátló tablettát sose, és kérdésem az lenne, hogy FNH-val szedhető-e valamilyen típusú?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tekse István válasza FNH témában

Kedves Kérdező!

A fokalis nodularis hyperplazia (FNH) egy változó nagyságú, jóindulatú, gócos májelváltozás. Az érintett májlebeny kisereinek fejlődési rendellenessége vagy akár hormonális eredet is állhat a hátterében. Leírták már FNH növekedését fogamzásgátló hatására, majd a gyógyszer abbahagyása utáni az FNH megkisebbedését. Mindezek miatt hormonális fogamzásgátló szedését én nem javasolnám, hüvelyi lokális készítmény vagy óvszer ajánlott.

Üdvözlettel Dr. Tekse István

www.szulesz-nogyogyaszt.hu

Dr. Tekse István
Dr. Tekse István Szülész-nőgyógyász
TervezettBaba szakértő
Kérdés: 2015. január 02., 22:08; Megválaszolva: 2015. január 06., 18:09
Kérdések és válaszok: Fogamzásgátlás
Fogamzásgátló hasmenés esetén
Fogamzásgátlás
Hüvelyi folyás
Terhesség?
Fogamzásgátló és vitaminok