Focal nodular hyperplasia?

Tisztelt Doktor Ur! Kb. 3 eve ultrahang vizsgalat soran talaltak a majamban egy elvaltozast/gocot amit hmangiomanak lattak, ezt tovabbi vizsgalatok kovettek. Eloszor izotopos vizsgalat (hemangioma kizarasara/megerositesere) ez alapjan hemangioma jelenlete nem volt megerositheto. Ezutan kovetkezett egy CT-s vizsgalat, az viszont hemangomanak tarthato kepleteket latott. 2 db kb. 4+ CM-eset, nem emlekszem a pontos meretre. Gasztroenterologus a kepletet felevente tortneo UH-s koveteset javasolta. Az idei evi UH-n egy ujabb 1cm koruli kepletet lattak a majamban, tovabba tobb kisebb (<1cm) hemangiomanak tarthato kepletet a lepemben, ezert ismet izotopra (ami ismet nem igazolt semmit) kesobb (kb. 3 hettel) CT-re lettem beutalva. A CT vizsgalat majra vonatkozo szoveges resze: "Maj kisse nagyobb, a jobb lebenyben levo elvaltozasok kozul a IV-es segmentumaban elhelyezkedo jelenleg 44 x 31 x 33 mm-es, a VIII-as segmentumaban levo 46 x 30 x41 mm-es. Egyebekben a maj homogen denzitasu." A lepre vonatkozoan: "A lep nem nagyobb, allomanyaban elszortan nehany max. 7.5 mm-es hypodens keplet kulonul el, egyebekben a szerkezete homoigen denzitasu" Velemeny: "A majban korabban jelzett elvaltozasok a 2019. julius 22-en keszult felvetelhez kepest kisfoku meretbeli progressiot mutatnak, jelen vizsgalattal megjelenesuk es c. anyag halmozasi dinamikajuk alapjan inkabb FNH-k lehetnek, de tovabbi megitelesukre MR vizsgalat elvegzese javasolt. Cholecystolithiasis." A velemeny a lepben talalhato kepletekre nem ter ki.. A javaslat alapjan MR vizsgalatra is sor kerult, miszerint: IV-es majszegmentum teruleten T2 kepeken lenyegeben a maj allomanyaval megegyezo jelmenetu, T1-es kepeken valamivel jelszegenyebb, intenziv halmozast mutato, karejozott szelu kb. 42 mm legnagyobb atmeroju elvaltozas abrazolodik, mely kesoi fazisban sem kulonitheto el jol. A maj allomanyatol, egyertelmuen gyorsabb kimosodas, ill. diffuziogatlas nem eszlelheto zsir tartalomra utalo jel nincs. VIII-as szegmentum teruleten lateralisan megfigyelheto hasonlo viselkedeso, kb. 40 mm-es elvaltozas. Ezen kivul VI-osszegmentumban is lathato kb. 10 mm nagysagu, elozoekhez hasonlo laesio. Epeut tagulat nincs. Epeholyagban apro kovek vannak. A tovabbi felhasi szervek koros elterest nem mutatnak. Koros szerkezetu nyirokcsomo, szabad folyadek nem mutathato ki. Velemeny: A majban latott elvaltozasok benignus viselkedesuek, leginkabb FNH lehet, ezen kivul haemangioma sem zarhato ki." Orvosom tovabbra is felevenkenti megfigyelest javasolt (ezuttal MR-rel) . Kerdesem az lenne, hogy erdemes lenne-e ezzel pl. hepatologushoz fordulni, vagy elegendo kovetni? Illetve on mit gondol rola? Tovabba lepben lathato kepletekre egyik vizsgalat velemenyezese sem tert ki (az MR nem is latta?), hogy azzal van-e barmi teendo?

Dr. Plósz János válasza FNH témában

Az FNH a követésen kívül tényleg nem igényel mást, a lépben látott (és időnként nem látott) eltérés úgyszintén. Az epekövességgel viszont érdemes foglalkozni (ha apró kövek, meg lehet próbálni feloldani, ha viszont nagyobbak, akkor műtét szükséges).

Kérdés: 2022. augusztus 12., 15:36 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 13., 08:03
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hasi uh. lelet értékelés
Néhány éve diagnosztizáltak nálam egy hasi ultrahang alkalmával FNH nevű betegséget amit MR-vizsgálattal és mintavétellel is igazoltak. Azóta...
FNH és adenoma
Szeretném megtudni, hogy a májon található FNH elváltozás átalakulhat-e adenomává, vagy a kettőnek nincs köze egymáshoz? A máj adenoma a jobb...
FNH a máj bal lebenyén
Kedves Doktor úr! Cypromix fogamzásgátlót szedtem kb. 4 évig. Az elmúlt fél évben, adódtak problémáim: libidó csökkenés, hízás, amit a...
FNH - mi a teendő?
Tisztelt DoktorNő/ Úr! Kétszeri, több órán át tartó (éjszaka) jobboldali felhasi görcs, többszöri izomlázszerű fájdalomérzés, és gyakori...
Narancssárga nyálka