• Hemangióma lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor nő! Egy májproblémával fordulok Önhöz. Évek óta fennállt ismeretlen eredetű hasi diszkomfortérzés, mely miatt tavaly nyáron hasi MR-t végeztek. Ezen mindent rendben találtak. Viszont a probléma nem múlt, idén nyáron (többek között) hasi UH-ra elmentem, ahol a májamon találtak egy kb 3 centiméteres átmérőjű "valamit". A lelet szerint: "Hepar: normális nagyságú, homogén echoszerkezetű. A IV-V sz-. határán egy 33 mm legnagyobb átmérőjű, inhomogén éles szélű, a környező parenchymásnál kissé echoszegényebb képlet észlelhető, melynek vaszzkularizációja fokozottabb." Mivel az egy évvel korábbi MR-en nem írták ezt le, azonnal újabb MR-t kértek (kontrasztanyagos, dinamikus máj MR). Az MR-en a leletező orvos először nem látott semmit. A leletemre az került, hogy "A máj nem nagyobb, homogén, állományában kórós góc nem látszik." Ám mikor felkerestem az UH lelettel, és tudta, hogy hol keresse észrevette ő is ezt a valamit. Ő MR alapján 2 cm-re saccolta. Azt mondta, hogy nagyon nehezen észrevehető a dolog, szerinte Hemangioma vagy adenóma lehet, de nem tudja megmondani a képek alapján. Ezekután kicsit megcsappant az adott orvosba vetett bizalmam, ami miatt még egyszer elmentem hasi UH-ra, ahol az alábbi leletet kaptam: " A máj normális nagyságú, a 4. segmentumban a májszélhez közel egy 21 mm legnagyobb átmérőjű, éles szélű, inhomogén, echoszegény halo-val körülvett képlet látható, egyébként körülírt kóros képlet nem ábrázolódik." Ez a doktornő a hemangiomát tartotta valószínűnenk, de felmerült az adenóma és endometriózis, FNH is. Emellett ő átnézte a két korábbi MR-emet is és mind az idén nyárin, mind a tavaly nyárin észrevette, hogy bizony már tavaly is ott volt ez a valami. A dologhoz még hozzátartozik 2 dolog. Egyik, hogy egyébként a bőrömön több helyen vannak picike Hemangiómák (piros foltocskák, de nem nagyok és nem okoznak panaszt). Másik pedig, hogy időközben kiderült, élesztőérzékeny vagyok és a hasi diszkomfort nagyrészt ennek tudható be. Diétám jelenleg is folyamatban van, a helyzet javult. DE a jobb bordaívem alatt továbbra is előfordul tompa, kissé talán nyilalló, de nem elviselhetetlen fájdalom. Nem állandóan jelentkezik, van hogy napokig semmi, máskor naponta többször is. Azonban tekintve, hogy nincs biztos diagnózis a májamon lévő dologról kissé aggaszt a dolog. Tudom, hogy alapvetően a Hemangiómát sem kell műteni, kivéve ha panaszt okoz, de mégis aggódom kissé... A kérdésem Ön felé az lenne, hogy a leírtak alapján mit valószínűsít, mi lehet ez a valami a májamon? Illetve igényel e bármiféle további kivizsgálást vagy mást? Egyáltalán ez okozhatja a jobb bordaív alatti fájdalmat? Emellett fogamzásgátlót szedek, ez befolyásol bármit? Abba kellene hagynom? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a fnh témában

        Kedves Kérdező! Fájdalmat ez elvileg nem okoz. Leírás alapján FNH v hemangioma. Szerintem ezt követni kell, viszont a fogamzásgátlót hagyja el, valami más védekezési eszköz kell helyette. Ha nem ír rosszabbat az MR akkor uh követés javasolt, de ezt radiológus felülbírálhatja, Ilyenkor labor is legyen.


        Kérdés: 2019. november 10., 11:47; Megválaszolva: 2019. november 11., 08:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: