Rekeszizomsérv

Már évek óta szenvedek reflux betegségben. Most a legutóbbi gyomortükrözésen kisalmányi rekeszizomsérvet állapitottak meg. A tükrözésre azért volt szükség mivel a gyomorszájtól kiindulva az egész borda iv alatt bal oldalom olyan erős fájdalmam volt, hogy már menni nem tudtam. Ezek után átkerültem egy sebész orvoshoz, aki csináltatot gyomorröngent és ultrahangot. Ezek a vizsgálatok nem igazolták vissza a sérvet. A Fájdalom sajnos még mindig meg van (lassan már egy éve) . Hol erősebb, hol gyengébben. Contorocot szedtem 2 x 4o mg-ot, majd most váltottunk Lansone-rre szintén 2x 4o mg. Most megint abban a stádiumban vagyok, hogy iszonyuan fáj a baloldalam és csak erős fájdalomcsillapitóval járok dolgozni. Létezik, hogy a sérv okozza ezt a nagyfoku fájdalmat? Hozzá érek a gyomorszájamhoz és már akkor nagyon fáj az egész oldalam. Milyen vizsgálatra lenne esetleg még szükségem, hogy egyáltalán kiderüljön hogy mi a baljon. Várom mielőbbi válaszukat. Üdvözlettel

Dr. Bor László válasza rekeszsérv témában

Tisztelt Hölgyem!

A reflux betegség és a rekesz izom sérv közti kapcsolat régóta ismert, mai ismereteink szerint a rekesz sérv nem kiváltója, hanem következménye a refluxnak. Nyelőcső-gyomor tükrözés során láthatóvá válhat, de a legobjektívebben a kontrasztanyagos nyelés röntgen vizsgálattal igazolható. A vázolt klinikai kép alapján az Ön esetében döntően refluxos tünet együttes okozta jelentős panaszokról lehet szó. Ennek megfelelő diagnosztizálása komplex feladat, a tápcsatorna funkcionális vizsgálatai körébe tartozik. Savas epizódjai és a tünetei közti összefüggést a leghatékonyabban a 24 órás impedancia pH monitorozás mutatja ki. Ezen túlmenően fontos ismerni a nyelőcső továbbító, záró funkcióit, amire a nyelőcső manometria ad választ. Alapos kivizsgálást követően, a gyógyszeres kezelés ellenére fennálló panaszok esetén szóba jöhet az ún. reflux-gátló műtét elvégzésének szüksége, a rekesz izom sérv egyidejű korrekciójával.

Kérdés: 2011. március 18., 16:54 ;Megválaszolva: 2011. március 23., 13:13
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Gyomorfájdalomra, rekeszizomsérvre...
Előre is köszönöm a válaszát!
Rekeszizom sérv
Üdvözlöm! 1995-ben rekeszizom sérvet állapítottak meg nálam, elég nagyot a bal rekesz alattit, 2011-ig nem is okozott nagyobb panaszokat de 2011...
Rekeszsérv
Tisztelt Doktornő/Úr! Több mint 20 éve asztmás vagyok. Februárban kerestem fel a tüdőgyógyászt, hogy nagyon gyakori a köhögésem. Foster helyett...
Rekeszsérv műtéti megoldása?
érdemes-e műtéte vállalni annak ellenére, hogy nem javasolja az orvos, pedig nekem rengeteg panaszt okoz, főleg munka közben (hajolás, mozgások stb)
Rekeszsérv gyógyítható?
Tisztelt Doktor Úr! Három hónapja állapítottak meg nálam rekszsérvet, refluxot és a "hozzá tartozó" nyálkahártyagyulladást, azóta szedek...