• rekeszsérv, hasnyálmirigy működési zavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdv, Alexandra vagyok 28 éves tavaly júniusban diagnoztizálták nálam a rekeszsérv és a hasnyálmirigy problémám. Korábban többszőr volt már hasnyálmirigy gyulladásom, majd tavaly márciustól nagyon rosszúl voltam. Külföldön élek a kérdésem az lenne, hogy mit tudok kezdeni a rekeszsérvel? Kint nem akarnak megműteni szakorvosi konzultációra nincs lehetőségem. Jelenleg Lanzoprazole 30mg tablettát szedek 2x1-et reggel ébredést követően. Nem tudom nehez emelni mert akkor fájdalmaim vannak, szédülök. Nem tudok hajolni mert akkor vissza áramlik amit ittam, ettem. Kisebb többszöri étkezést próbálok tartani. Hasnyálmirigyem nem termel elegendő enzimet ezért minden étkezés elött kreon 25000 kapszulát szedek. Tavaly júniusban gyomortükrözésnél 3mm es volt a rekeszsérv decemberben pedig 1-2cm-es. Kérdés: lehet tornázni, futni, sportolni? szeretnék fogyni sportolni de így lehetettlen ha a busz után futok többségében rosszul leszek és az étel visszajön szédülök hányingerem lesz. Hogyan szünnek meg ez a betegség? gyulladás csökkentö? valami gyógyszer a savlekötön kívül? műtét? Kell diétát tartani? Mit szabad enni mit nem? sajnos az interneten semmit nem találtam és az orvosok se mondanak semmit. Szerintem diétára és megfelelő gyógyszerre lenne szükségem. Kérem adjon részletes tanácsot. Köszönöm: Alexandra

        Dr. Plósz János válasza a rekeszsérv témában

        A rekeszsérv operálható, és ha visszacsorgásos panasz van, akkor érdemes is ezirányban elindulni. A rekeszsérv mérete illetve az okozott panaszok csökkenthetők a hasűri nyomás csökkentésével (fogyás), gyakori, kis étkezések tartásával, ágyban a fejvég megemelésével. Gyógyszeresen a savcsökkentőt tüneti javulást hozhatnak, ezek mellett motilitás-serkentők használata segíthet (Itopride, Cerucal).


        Kérdés: 2019. március 12., 12:26; Megválaszolva: 2019. március 19., 07:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: