Paraoesophagealis hiatus hernia+epepolip

Kedves Doktor Úr, Gyomor kontrasztos röntgenvizsgálat: nagy fixált férfiökölnyi paraoesophagealis hiatus hernia, a gyomor felső fele és a cardia táj helyezkedik el, étel, kontrasztanyag lassabban ürül. (ez alkalmanként okoz hasgörcsöt, fájdalmas mély levegővételt - felületesebb rágásnál, kenyér, száraz hús ételeknél) Reflux panaszom egyáltalán nincs. Az étkezéseknél az elakadós" fájdalmas érzés, mely kiterjed aztán a középhastól egészen a lenti részig (bélgörcs?) hánytatással azonnal megszűnik a fájdalom. (havi 1x kb, egyébként van, hogy jól sikerül ebédelnem. ultrahang: epe polipus cholecystae 4 mm, és 12 mm. Epe panaszaim nincsnenek, nyomás érzékenység nincs. (első ultrahang, friss lelet, váratlan eredmény) Kérdésem lenne: A rekeszsérvvel taktikus étkezéssel elvagyok úgy ahogy kivéve a fájdalmas elakadós alkalmakat, egyébként nem fáj. Előbb utóbb műttetni szeretném. Érdemes az epét is egy ülésben "kidobatni? A polipok ha nem okoznak gondot hagyjam meg? A műtéttől amúgy is félek, rekesz kiújulásától későbbi panaszoktól még jobban. Erre mekkora az esély? Az epe eltávolítás utáni állapot is aggaszt (természetesen nem az első 1-2 hét) . Dilemmában vagyok hogy a kettős műtét után több panaszom lesz e, étkezhetek normálisan zsírosakat, kóros hízás zsírlerakódás, hasmenés hosszú távon várható e, sportolhatok e összevarrt rekesz mellet? (Az öltések tartják csak a rekeszt vagy ott össze is forr?) Nem dohányzom nem iszom alkoholt. 177 cm 80 kg, utobbi 1 évben leadtam kb 8 kilót a mérsékelt kis gyakori óvatos étkezéssel. (kisebb has) . 1 éve jobboldali hálóbeültetéses lágyéksérvem volt nyitott műtéttel, korábbi hasi műtétem nem volt. Ez kizárja e a laparoszkópiát, sérülhet a háló? Köszönettel. R.Zoltán

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza rekeszsérv témában

A korábbi műtét nem akadálya a laparoscopiának. A rekeszsérvet véleményem szerint érdemes megoperáltatni, az epehólyaghoz nem kell hozzányúlni (a polypok nem képeznek műtéti indikációt, csak ha méretük jelentősen növekszik). A műtét során a gyomor visszakerül a hasüregbe és a gyomor-nyelőcső átmenetnél történik a rekeszizom szárainak rögzítése, ez biztosítja, hogy ne alakuljon ki újra a sérv. Ha epeműtét nem történik, az étkezésen nem kell változtatni.

Kérdés: 2021. november 12., 23:26; Megválaszolva: 2021. november 14., 09:36
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Rekeszsérvem lenne?
Jó napot. 3 hónapja arra keltem, hogy ég a légcsövem, ha rágyújtok még inkább. Sajnos semmilyen antibiotikum, és gyógyszer nem vált be, úgy néz...
Rekeszizom sérv
Tisztelt Doktor Úr! Évek óta gyötör a sav és az éjszaka visszaáramló savgőz.Jan.elején voltam gyomortükrözésen és rekeszizom sérvet...
Rekeszsérv
Tisztelt Doktor úr/nő! 4 hónapig történő szenvedés után kiderült a problémám, amit gyomortükrözés során állapítottak meg (Axiális hiatus...
rekeszizom serv
Egy 3 cm rekeszizom servet diagnosztizaltak ez ev Juniusaban. Az lenne a kerdesem hogy ezzel a servvel szabad tornaszni (aerobik) ha tartalmaz hasizom...