Noacid szedése

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Tavaly januárjától állandóan hányingerem volt, rosszul voltam és sokat fogytam (21 kg-ot, 3 hónap alatt, 85-ről 61-re) . Májusban gyomortükrözésen voltam, refluxot állapítottak meg, illetve gyomornyálkahártyám is gyulladt volt. 3 hónapos noacid kezelést kaptam (80mg/nap) , utána azt mondták meg lehet próbálni csökkenteni a dózist. Az állapotom nem rosszabbodott, a fogyás megállt, de a javulás enyhe volt, illetve augusztusban hasmenésem is volt. felmerült annak a gyanúja, hogy valamilyen bélbetegségem van. Átkerültem egy másik gasztroenterológushoz (a várólista miatt) . Sok kivizsgáláson voltam, szerencsére kiderült, hogy nagy bajom nincsen, de felírtak nekem panzytrat-ot, mert a keményítő terhelésen nem voltak megfelelően az értékeim. A noacidot továbbra is szedtem (40mg/nap) , nem került szóba hogy abba kéne hagynom. Ez olyan október környéke volt. Azóta szerencsére jól vagyok, megálltam a fogyásban, sőt visszaszedtem pár kg-ot (73 vagyok most) . A noacidot viszont azóta is szedem (40mg/nap) . Következő konzultáció szeptemberben lesz, mert akkor járna le a panzytrat szakorvosi ajánlása. Tudom, hogy itt konkrét vizsgálat nélkül nem lehet gyógyszeradagolási tanácsot adni, épp ezért csak útmutatást szeretnék kérni abban, hogy érdemes lenne-e korábban bejelentkeznem a noacid adagom miatt? Azért kérdezem, mert a használati utasítás ismét a kezembe keveredett és kissé megijesztett, hiszen immáron 1 egész éve szedem. Előre is köszönöm a segítségét!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza reflux témában

Megnyugtatásként írhatom, hogy ebben a gyógyszercsoportban az évtizednél hosszabb folyamatos terápia sem ritka, különösebb kockázat nélkül. Azonban feleslegesen nem érdemes szedni, az elhagyást érdemes fokozatosan végezni (pár hónapig 20mg-ot használni) .

Kérdés: 2012. május 01., 21:30; Megválaszolva: 2012. május 02., 17:11
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Mennyi PPI
Reflux lehetséges?
Nyelőcsőfekély
PPI gyógyszer csökkentése
Gyomorhurut