• Májfájdalom a Controloc tablettától?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Nő/Úr! A sok gyomorsav problémám miatt januárban gyomortükrözésem volt, amikor is ezt állapították meg: gastrooesophagealis reflux oesophagitis nélkül. Az orvosom Acilesol 20 mg-os gyógyszert írt fel rá hosszú távon. Kb. 1, 5 hónapig nem is volt vele gondom, de aztán abbahagytam a gyógyszer szedését, mert pici hólyagocskák jöttek ki az arcbőrömön, és viszketett több helyen is az arcom, néhol kipirult. Azt hiszem, a gyógyszernek volt köszönhető az is, hogy 2 kilót híztam, hiszen a gyógyszer szedése után visszafogytam eredeti súlyomra. Mivel nem akartam elhanyagolni a betegséget, elmentem az orvoshoz, hogy írjon fel a refluxomra másik gyógyszert. Az orvosom azonban épp akkor nem rendelt, így a helyettese írt fel nekem Controloc 40 mg-os tablettát, hátha ez jobb lesz. Kicsit meg is lepődtem a 40 mg-on, hiszen mostanában azért már jobban voltam (sokszor a Salvus víz is segít), de bíztam benne, hogy jó lesz. Még csak 5 napja szedem a gyógyszert, de ma a jobb oldalamon érdekes fájdalmat tapasztaltam, amikor is eszembe jutott, hogy a mellékhatások között azt olvastam ennél a gyógyszernél, hogy a májat károsíthatja és a májenzimet növelheti. A jobb oldalamon, az alsó bordáknál tapasztalom a fájdalmat, majdnem hogy az oldalamban. A kérdésem az, hogy ez valójában lehet-e a máj problémája 5 nap után, és ilyen érdekes, tompa fájdalomként jelentkezhet-e. A májenzim érték megállapításához csak a háziorvosomnál kérhetem a vérvételt, vagy azt máshol is megcsinálják? (ugyanis kb. 80 km-re van a háziorvosom, mert a munka miatt elköltöztem otthonról, de azért néha hazalátogatok, és az állandó lakcímem is ott van) Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Szigeti Nóra válasza a reflux témában

        Kedves Kérdező! Elképzelhető, hogy gyógyszermellékhatásról van szó, ha nem szűnnek a panaszok, hagyja el a gyógyszert, és figyelje, hogy megszűnnek-e a panaszok. Laborvizsgálatot általában a háziorvos indikál, de bizonyos magánrendelésekhez kötve működik labor is.


        Kérdés: 2012. április 10., 17:31; Megválaszolva: 2012. április 13., 08:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: