Kislányom lelki beteg?

Tisztelt Cím! Hat és fél éves kislányommal kapcsolatban lenne szükségem tanácsra a következő probléma miatt: Minden átmenet nélkül – hol álmából ébredve, hol napközben ébren – egyszer csak, idézem: „mindent nagynak, félelmetesnek és gyorsan mozgónak lát”. Én is egy „nagy sötét paca” vagyok, és vigaszért jönne hozzám, miközben fél tőlem. Mindeközben szeme mereven néz, könnyekkel telt, az egész kislány retteg, látszólag nem tud mit kezdeni ezzel a hallucinációval. Nagyon ijesztő az egész. Szerencsére csak pár percig tart. Mostanra már megbeszéltük, hogy ilyenkor az ölembe ül (nem simogathatom, mert a kezem is „nagy” és „gyorsan mozog”) , Ő becsukja a szemét, és halkan beszélek hozzá, rendszerint valami egész másról, míg el nem múlik. Ez a „roham” már régebben is előfordult 1-2x, amikor valamilyen betegsége volt, én azt gondoltam, hogy esetleg lázgörcs, de nem volt magas láza, vagy egyáltalán hőemelkedése sem. A múlt héten kedden lett beteg, fejfájás, hőemelkedés, torokfájás volt a tünet, ill. egyszer hányt is. Orvoshoz nem vittem, nem volt indokolt. Az állapota jó volt, pár nap alatt rendbe jött, ma már kutya baja. Viszont ezek a rohamok most ismételten előfordultak, és sajnos - két nap szünet után - még ma is. A múlt heti betegsége alatt nagyon sokszor. Most sem volt igazán lázas, a max. 38, 3 volt, az is csak egy rövid ideig. Mivel eddig csak betegség alatt jelentkezett a tünet, azt gondolhatnám, hogy kapcsolatban van a fertőzéses megbetegedésekkel. De ma már rég kigyógyult. Ettől független, de megemlíteném, hogy a fiamnak két éve, épp az ált. iskola első osztályának megkezdése előtt voltak hasonló, de nem ugyanilyen „dolgai”. Nagyon rémísztő volt az is. Nem hagyott nyugodni a dolog, és a gyermekorvosnak beszámoltam róla. Furcsán nézett rám, még sose hallott ilyet, és neurológushoz küldött minket. Csak ott tudtam meg, hogy epilepszia gyanúval vizsgálták a fiamat. Semmit se találtak, gyermekpszichológushoz küldtek. Elmentem hát, elmondtam mindent, mire azt mondta, hogy ezek tipikus szorongásos tünetek, és valószínűleg az iskolakezdés miatt van. Azóta nála szinte teljesen megszűnt, nagyon ritkán fordul elő, főképp, ha nagyon izgul valami miatt. A lányom – milyen érdekes – az ősszel kezdi az iskolát. Átfutott rajtam, hogy esetleg nála is hasonló az ok, de akkor miért van az, hogy eddig csak akkor történt ilyen, ha beteg volt? Viszont ha azzal függ össze, akkor miért tart még mindig, ha már rég meggyógyult. A gyermekorvoshoz nem szeretném elvinni, nem akarom neurológushoz, laborba stb. elcipelni, nem akarom kitenni ennek, ha nem muszáj. Nagyon jól kezeljük, már szinte rezignáltan fogadja, fél ugyan, de tudja, hogy mindjárt vége. De azért jó volna tudni hogy mi okozza. Ezt leszámítva teljesen jól van, nincs egyéb betegsége, vagy bármi említésre méltó. Kérem, ha tudnak, adjanak tanácsot, hogy mit tegyek. Köszönettel: Novali

Legfrissebb cikkek a témában

Kovács Piroska válasza pszichés probléma témában

Kedves Asszonyom!

Addig semmire nem lehet azt mondani, hogy lelki eredetű, amíg ezt negatív lelet nem igazolja. Vagyis fiánál joggal mondhatta a pszichológus, hogy a tünet mögött szorongás áll. Lányánál azonban más a helyzet: már korábban is jelentkezett 1x-2x, betegség és lázzal összefüggésben tapasztalták és fokozódó tendenciát mutat. Mindez nagyon is indokolja a kislány kivizsgálását, aminek első lépése a neurológia, hiszen az agyban előfordulható bármiféle elváltozás okozhatja. Az epilepszia gyanú pedig gyerekeknél különösen indokolt lehet. Szerintem ne tétlenkedjen, hanem lépjen, s ha a lelet negatív, csak akkor jöhet a pszichoterápia!

Üdvözlettel: Kovács Piroska

Kérdés: 2012. július 13., 11:48; Megválaszolva: 2012. július 17., 07:20
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szerotonin szint extrém magas
Diagnózis felülbírálat
Pánikbetegség
Krónikus Fáradtság