Lehet hogy ez a klimax miatt van?

Kedves Doktor Úr! 43 éve vagyok 12 éves korom óta 28 naposak a ciklusaim, most 14.napra megjött eléggé aggaszt, ez lehet már a klimax előjele? 5 hete voltam citológiai vizsgálaton, p2 lett, uh kb.2 éve volt szintén negativ, ez most erős vérzés.Klimax esetén fontos a hormon potlás? Köszönettel Éva

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a középidős vérzés témában

Kedves Éva! Ha csak ezen egyetlen alkalommal fordult elő a rendellenes középidős vérzés, ennek nem feltétlen kell különös jelentőséget tulajdonítani, oka lehet egy átmeneti hormonszint-ingadozás is. Más a helyzet, ha ez a vérzés igen erős és elhúzódó, vagy esetleg a menses nem jelentkezik időben, vagy éppenséggel a rendellenes, szabálytalan időben jelentkező vérzések ismétlődnek. Utóbbi esetekben mindenképpen forduljon nőgyógyászhoz, hiszen egy hüvelyi ultrahangot is magába foglaló vizsgálattal kizárható számos lehetséges ok, pl. egy méhnyálkahártya rendellenesség (túlburjánzás, kóros elfajulás, polip), myoma, ciszta, vagy eltávolítható egy esetleg régen felhelyezett hurok (nem tudom, Önnek van-e) stb. Mindenesetre a gyakrabban, erősebben jelentkező vérzés - bár klimax körül a leggyakoribb - semmiképp nem tekintendő a klimax természetes velejárójának és mindenképpen kivizsgálást érdemel. A menopausalis hormonpótlás egy hosszabb téma, vannak előnyei és hátrányai, a tünetektől, vizsgálati eredményektől függően egyéni elbírálást igényel, hogy egyáltalán alkalmazható-e, azonban úgy gondolom, az egyszeri rendellenes vérzés kapcsán Önnek még nem ezen kell gondolkozni. Üdvözlettel,

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2010. augusztus 28., 09:46; Megválaszolva: 2010. szeptember 01., 11:16
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Ciszta vagy petefeszekrak?
Fertőzés lehet
Mell elváltozása
Késői pete érés , PCOvagy...
Hüvelyi folyás