klimax, hormonzavar?

Tisztelt doktor úr, már a 2. hónapban jelentkezik az előzőleg normál időben jelentkező és lezajló menstruáció után a 9. napon kisebb, a köv. 1-2 napon tapasztalt vérzésem, nagyon enyhe hasi fájdalom mellett. Van egy 1, 5-2 cm-es miómám, amitől gyakran nagyon bő, darabos a vérzésem, de nem elhúzódó. Legutóbb is össz. 4 nap alatt lezajlott, és ebből csak 1 napon volt sok. A következő menstruációig nem szokott lenni köztes vérzésem, esetleg félidőben pecsételés. 2 hete voltam rákszűrésen - eredmény: "Reaktív sejtelváltozásokkal járó gyulladás (reparatio) . Negatív, kóros vagy neoplasticus hámelváltozás nem azonosítható. Javaslat: ismétlés 6-12 hónap múlva." Mint megtudtam, ez a P2-nek felel meg. Eddig nem voltak vérzészavaraim, mindig rendben volt a ciklusom, bár az utóbbi kb. 5 évben rövidült 27 napra, azelőtt 30 fölött volt mindig. Egyébként általában is legtöbbször úgy zajlik a menstruációm, hogy 2-3 napig sok, utána 1-1, 5 napig szinte semmi, majd jön egy újabb hullám, újra fájdalommal és 1-2 napig újra rendes vérzéssel. De ez a mostani, hogy majdnem 5 nappal későbbi újabb adagot aggasztónak találom... Ön szerint lehet ez a klimax jele? Elvileg be tudok azonosítani más jeleit is, pl. hangulatváltozások, éjszakai izzadás, de ilyen már évekkel ezelőtt is előfordult, és nem gyakran. Köszönettel várom válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szalóczy Péter válasza középidős vérzés témában

Kedves Kérdező! Amíg ciklusa van, ha nem is szabályos, nincs menopauzában, azaz klimaxban, mert hormont termel a petefészke. Így panaszai nem foghatók erre. A középidőben jelentkező vérzés gyakori, mert ovuláció után a méhet bélelő nyálkahártya magasra növő hámjának már nincs elég tüszőhormon és még nincs elég sárgatest hormon tápja, így instabillá válik és lelökődget. Önmaga ez nem hiba, ha kellemetlen, hormontartalmú gyógyszerrel kivédhető. A ciklus a korral rövidül, később inkább 25-26 napra jön és némileg pontatlanná válik. Hüvelyi ultrahangos vizsgálat kell, ha erőssé vagy gyakorivá alakulna.Ha rendszeresen felerősödik, a ciklus közepétől szedett hormonhatású gyógyszerrel szelidíthető. A citológiai eredményét évi ellenőrzéssel tekintse negatívnak.

Kérdés: 2015. augusztus 02., 20:00; Megválaszolva: 2015. augusztus 03., 17:32
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Fogamzásgátló szedése
Mammográfia
Nemi herpesz
Missed ab műtét után peteérés
Nőgyógyászati Uh lelet