adenocarcinoma endometrii

2010. májusban történt egy kaparás megvastagodott endometrium miatt. Utána évente jártam kontrollra, 2013. július végén még minden rendben volt. Legközelebb sajnos csak 2015. április elején mentem nőgyógyászati vizsgálatra, az akkor tapasztalt néhány napos pecsételő vérzés miatt (ez azóta nem fordult elő) . Az UH-vizsgálat rendkívül vaskos endometriumot állapított meg, májusban sor került egy kaparásra. Ennek szövettani eredménye két hónap után készült el: Az anyagban kevés véralvadékba ágyazva daganatszövet látható. A daganat csaknem teljes egészében endometriális jellegű mirigyekből épül fel. A mirigyek torlódnak, összeolvadnak, néhol cribriform alakot öltenek. A hámjuk többmagsoros, a magok közepesek, torlódnak, hyperchromak, köztük számos mitotikus alak is megfigyelhető. A cytoplasma a sejteknek hengerhám jelleget ad. Egy-egy látótérben laphám metaplasia is megfigyelhető. Adenocarcinoma endometrii, endometroid típusú, jól differenciált. BNO: C5410 Endometrium rosszindulatú daganata Morf: 81403 Adenocarcinoma, k.m.n. Kérdéseim (gondolom, mint általában mindenkié): Mennyire kell megijednem/elkeserednem, mire számíthatok a kezelési módot illetően, mennyire sürgős elvégezni egy esetleges műtétet, milyenek a "túlélési" esélyeim? Mennyi idő alakulhat ki egy ilyen állapot, ha 2013. július után gyakrabban jártam volna vizsgálatra, elkerülhető lett volna ennek kialakulása? Nem szedek semmilyen gyógyszert, vérnyomás rendben, cukorbetegségem nincs, igyekszem az étkezésre figyelni, sokat gyalogolok, hétvégente kertészkedek, túrázok. A vérvételi laboreredmények évek óta májműködési zavart jeleznek, aminek nem találják az okát, a háziorvos javaslatára máriatövis tartalmú készítményeket szedek. Sajnos van 20 kg súlyfeleslegem (157 cm, 85 kg) , amiből nyolcat a télen szedtem fel - ennek esetleg köze lehet a betegség kialakulásához? Előre is köszönöm válaszukat!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza méhtestrák témában

A leírt szövettani lelet miatt a méheltávolító műtét javasolt.ez szövettan a méhnyálkahártya rosszindulatú elváltozását jelenti.

A tovább terjedés megakadályozása miatt is a műtét elvégzése szükséges. A méh eltávolítása után ebben a stádiumban, ha a daganat a környezetét és a nyirokcsomókat sem érinti, teljes gyógyulás várható.

A kialakulása már mindegy, esetleg hamarabb felismerhető lett volna, a jelenlegi helyzet megoldása a cél. A műtét előtt kellő kivizsgálás történik, belgyógyász és aneszteziológus bevonásával. A testsúly nem feltétlen befolyásolja a kialakulását a betegségnek.

Kérdés: 2015. július 23., 10:37; Megválaszolva: 2015. július 23., 17:59
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Fogamzásgátló szedése
Mammográfia
Nemi herpesz
Missed ab műtét után peteérés
Nőgyógyászati Uh lelet