Szövettan értelmezése

2013.11.26-án eltávolították a méhemet és az egyik petefészkemet a másik petefészkem már 1995-ben cysta miatt eltávolításra került. A diagnózis akkor Adenocc. endom. stad I. grade II. volt. A műtéti leírásban a következő szerepel Mikr. leír. Adenocarcinoma endometri GII. endometrioid típus. A tumorszövet a méh izomfalának kevesebb, mint a belső felét infiltrálja, a cervix corpus határán a nyálkahártyában a tumorszövet megjelenik, a cervixre nem terjed. Cysta follicularis multiplex ovarri I.s. Corpora albicantia ovarii I.s. Kissé fibroticus tubák. Diagnózis: Adenocarcinoma endometrii, endometrioid típus GII., pT1B, FIGO IB, pNx, V0, R0. Aspiartio: Hasűri folyadék. Cytológiai leírás: Mikroszkóposan ún. üledék kenetet van módunkban vizsgálni: Erősen véres hátterű, viszonylag sejtdús kenetben, részben disszociáltan, részben nagyobb halmazokban, vérre csapzódva, többnyire erősen autolysálódott jelleget mutat, ahol azonban valamelyest megtartott struktúrájúak a sejtek, ott monomorph mozaikszerűen rendeződő, serosa típusú sejtekként értékelhetők. Vélemény: Cytológiailag malignitásra utaló sejtek az hasűri mosófolyadékban nem láthatók. Javasolt: Postop. hüvelycsonk biztosító sugárkezelés. Kérdéseim a következők: a leírtak mit is jelentenek pontosan? Most akkor van avagy nincs rák a szervezetemben? Az onkológián 25 sugárkezelést írtak elő (a dózist nem tudom a kezelések csak januárban kezdődnek) megelőzés képen ez soknak vagy kevésnek számít? Szükségesek-e egyáltalán ön szerint? Mik a hosszú távú kilátásaim? Az újbóli megjelenést hogyan lehetne elkerülni? (torna, diéta-milyen, táplálék kiegészítők stb.) . Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza méhtestrák témában

Sok kérdést tesz föl.

A betegsége lényege az volt, hogy a méh belső felszínén lévő daganat - a méhhel együtt - el lett távolítva.

Tőlem kérdezi, hogy "most akkor van vagy nincs rák a szervezetében".

Én csak annyit tudok, hogy a méhében volt rák, és azt eltávolították a méhhel és a megmaradt petefészekkel együtt, hiszen ezt írja le a szövettan.

Ilyenkor a hüvely zárási vonalát, illetve a kismedencét sugárkezelni szokás, tehát szükséges a sugárkezelés az esetlegesen a kismedencében lévő rossz sejtek miatt.

Kérdezi, hogy a dózis sok-e vagy kevés?

A sugárkezelés összdózisa és frakcionálása nem találós kérdés: pontosan tudjuk, hogy az endometrium adenocarcinoma mennyire sugárérzékeny, és a normális, ép, környéki szervek mennyire sugárérzékenyek. A napi dózis, és az összdózis ezeknek megfelelő lesz.

Végül kérdezi, hogy hogyan lehet elkerülni az "újbóli megjelenést" (kiújulást) . A fenti műtéttel és sugárkezeléssel lehet csökkenteni a kiújulás kockázatát. Naivitás azt gondolni, hogy tornával, vagy diétával megelőzhető a méhtestrák kiújulása.

Hosszú távú kilátásai: tökéletesen meggyógyul, nem ebbe fog belehalni.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2013. december 26., 11:06; Megválaszolva: 2013. december 30., 13:06
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Kell-e sugarazás
A barátom édesanyjánál méhnyálkahártya megvastagodást állapítottak meg tavaly decemberben, majd idén január elején a nyálkahártyát...
Méh és petefészek eltávolítása...
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Édesanyám 53 éves és 6 héttel ezelőtt nőgyógyászati műtétje volt, melynek során eltávolították a méhét és...
Agyi áttétek
Mennyi idő alatt alakulhat ki méhtestrák? Mennyi idő elteltével adhat áttétet az agyban? Tudom, hogy pontosan nem lehet meghatározni, de...
Méhtestrákra miért nem adnak...
Tisztelt Doktornő! Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám évek óta méhtestrákban szenved. Műtét után sugárterápiát kapott, majd fél évvel a kezelés...
Kérdések kemoterápiával...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Méhtestrák miatt (grade I. adenocarcinoma) kapok kemoterápiás kezelést. 27-én kapom a 2-at. Taxol-Carboplatin. A hajam...