Mell áttét

Üdvözlöm! 2021 januárjában műtöttek méhtestrákkal .A sövettani eredményem: jól differenciált end. carcinoma I.tip Grade I. pT: 1a pN: x R: 0 A féléves kontrollom negatív lett, viszont a mammographiás leletemen ez olvasható: Mindkét emlőben részleges involutio látható, kisfokú fibrosissal. Jobb oldalon a külső negyedek határán 7mm-es éles kontúrú, szabályos szerkezetű benignus jellegű képlet, v.s. intramammatis nyirokcsomó ábrázolódik. Egyéb körülírt lágyrész eltérés, kóros meszesedés egyik oldalon sem mutatható ki. Axilliák negatívak. Kérdeésem az lenne, hogy ez lehet - e áttét, mennyi időnként kell kontrollra járnom, kell e biopszia, vagy kimetszés. Elöre is köszönöm válaszát.

Dr. Baki Márta válasza méhtestrák témában

Tisztelt Asszonyom!

A levelében ismertetett mammografiai eredmény egy jóindulatú elváltozást mutatott ki, amely esetleg egy nyirokcsomó is lehet. Ezzel nincs semmiféle teendő. A mammografiát végző orvos a véleményében szokta javasolni hogy egy vagy két év múlva lenne szükséges a következő komplex mammográfia. Jelen esetben – úgy gondolom – nem szükséges a biopszia elvégzése, de felajánlhatják azt is, például ha az előző mammográfia során még nem észleltek semmiféle elváltozást. Természetesen ez nem helyettesíti a havonta végzett emlő önvizsgálatot.

A 2021.januári nőgyógyászati műtét eredményei sem utaltak nagyon agressziv betegségre, így ezen a területen is csak ellenőrzés szükséges. Nagyon kicsi az esély arra, hogy az emlőben jelenik meg áttét, sokkal inkább a kismedencei és hasi nyirokcsomókba adna áttétet ez a faja daganat.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. október 23., 12:33 ;Megválaszolva: 2021. október 24., 15:06
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Mellráktól való félelem
Üdvözlöm a segítségét szeretném kérni. A jobb mellem kb fél éve fájdogál nem folyamatosan, nem tudom pontosan meghatározni hogy hol mert nincs...
Ujabb szövetminta vétel...
Szövettani leírás jelentése
5 évvel ezelőtti emlőrák metastasisa merült fel PET CT és koponya MRI képalkotó diagnosztikai leletek alapján. A koponya csontból vett szövettani...
Jobb mell fájdalom
Mennyire veszélyes a Fibroadenoma?