Méhtestrákra miért nem adnak kemoterápiát?

Tisztelt Doktornő! Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám évek óta méhtestrákban szenved. Műtét után sugárterápiát kapott, majd fél évvel a kezelés után ismét műtétet hajtottak végre. Jelenleg daganatokat találtak a hólyagon és a végbélen is. Nem szeretnék ostoba kérdéseket feltenni, de szeretnék tisztában lenni az esélyekkel. Kérem szíves válaszát, arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi stádiumban -amennyiben az a fent leírtak alapján behatárolható- milyen esélyekkel lehet számolni a túlélést (gyógyulást? ) illetően. Sajnos nem vagyok orvos, nem értek ehhez -és más betegségekhez- tényleg nem szeretném buta kérdésekkel rabolni az idejét, de szeretnék tisztán látni. Amennyiben megtisztel válaszával kérem, tájékoztasson arra vonatkozóan is, hogyan működik a különböző onkoteam-ek munkája: mi alapján döntik el, hogy melyik beteg milyen kezelést kap (sugárterápia vagy kemoterápia, esetleg kizárólag műtéti beavatkozás, további kezelések nélkül)? Édesanyám csak sugárkezelést kapott, több ismerősöm is kérdezett arról, hogy kemoterápiát nem kapott-e és miért nem? Segítő válaszát és türelmét előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza méhtestrák témában

A leírás nem tartalmazza a Mama méhtestrákjának szövettanát. Valószínűsítem, hogy endometrium adenocarcinoma volt.

Ez bizony alig érzékeny kemoterápiára, inkább a műtét és a sugárkezelés a terápiás módszer.

Némileg érzékeny hormonokra (megestrol acetátra, medroxiprogeszteron acetátra leginkább) .

Kétszer is operálták a Mamát.

Ezeket a műtéteket sem tudom kivenni a levélből.

Azt viszont olvasom, hogy ugyanaz az eredeti méhdaganat most a hólyagon is, és a végbélen is jelen van, tehát gyakorlatilag az egész kismedence daganatos infiltrációja áll fenn. Ha pedig így van, akkor gyógyíthatatlan.

Másik kérdése:

Az onkológiai csoportok ("onkoteam"-ek) a saját szakmájuk ismerete és a gyógyításban eltöltött idejük tapasztalatai alapján beszélik meg a beteg számára leginkább jótékony teendőket: azaz azt, hogy mit IGEN, és mit NE.

Kérdés: 2010. október 05., 21:46; Megválaszolva: 2010. október 14., 09:42
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Kell-e sugarazás
A barátom édesanyjánál méhnyálkahártya megvastagodást állapítottak meg tavaly decemberben, majd idén január elején a nyálkahártyát...
Méh és petefészek eltávolítása...
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Édesanyám 53 éves és 6 héttel ezelőtt nőgyógyászati műtétje volt, melynek során eltávolították a méhét és...
Szövettan értelmezése
2013.11.26-án eltávolították a méhemet és az egyik petefészkemet a másik petefészkem már 1995-ben cysta miatt eltávolításra került. A diagnózis...
Agyi áttétek
Mennyi idő alatt alakulhat ki méhtestrák? Mennyi idő elteltével adhat áttétet az agyban? Tudom, hogy pontosan nem lehet meghatározni, de...
Kérdések kemoterápiával...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Méhtestrák miatt (grade I. adenocarcinoma) kapok kemoterápiás kezelést. 27-én kapom a 2-at. Taxol-Carboplatin. A hajam...