Méh és petefészek eltávolítása utáni kezelések szükségessége

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Édesanyám 53 éves és 6 héttel ezelőtt nőgyógyászati műtétje volt, melynek során eltávolították a méhét és mind a két petefészkét. A szövettan eredménye sajnos rosszindulatú sejtek jelenlétét jelezték. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen lehetőségeink vannak. A leleten szereplő orvosi szakvélemény: adenocarcinoma invasivum partim necroticum endometrii - endometrioid típus - focalisan laphám metaplasiával, FIGO grade G1, pT1a, pNx, FIGO IA ecto-et endocervicitis chronica. Ovula Nabothi. Corpora albicantia. Cystae parovariales l.u. 10 évvel ezelőtt rosszindulatú mellrák daganat volt édesanyámnak, kemoterápiát (CMF 1/a) és sugárterápiát (33 kezelés Linac-cal konformális technikával) is kapott, akkor áttétet nem diagnosztizáltak. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza méhtestrák témában

Évekkel ezelőtt a betegnek emlőrákja volt, ezzel rendben van. Most volt egy egészen kezdeti méhtest-rákja (endometrium carcinoma) . Sajnos nem írta a betegség lényegét, azaz hogy a méh belső nyálkahártyájának a daganata milyen mélyen infiltrálta a méh izomrétegét (mennyire terjedt) , de a stádium alapján úgy látom, hogy St1/a volt. Ez a legkorábbi stádiumot jelenti, azaz semmi gond, túl van rajta.

Semmiféle utókezelés nem szükséges.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2014. május 05., 22:49; Megválaszolva: 2014. május 14., 21:28
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Kell-e sugarazás
A barátom édesanyjánál méhnyálkahártya megvastagodást állapítottak meg tavaly decemberben, majd idén január elején a nyálkahártyát...
Szövettan értelmezése
2013.11.26-án eltávolították a méhemet és az egyik petefészkemet a másik petefészkem már 1995-ben cysta miatt eltávolításra került. A diagnózis...
Agyi áttétek
Mennyi idő alatt alakulhat ki méhtestrák? Mennyi idő elteltével adhat áttétet az agyban? Tudom, hogy pontosan nem lehet meghatározni, de...
Méhtestrákra miért nem adnak...
Tisztelt Doktornő! Tisztelt Doktor Úr! Édesanyám évek óta méhtestrákban szenved. Műtét után sugárterápiát kapott, majd fél évvel a kezelés...
Kérdések kemoterápiával...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Méhtestrák miatt (grade I. adenocarcinoma) kapok kemoterápiás kezelést. 27-én kapom a 2-at. Taxol-Carboplatin. A hajam...