PCOS és teljes elkeseredettség, tanácstalanság

Tisztelt Doktor úr! PCO-s vagyok, 2 éve tudom, eddig nem választottam kezelést, fogamzásgátlót nem szeretnék, mert tudom az csak átmenetileg tünetmentesít (talán) , gyereket még nem szeretnénk (páromat Hodgin-kórral kezelték, a jövőnk bizonytalan, nem tudom mikor vállalhatunk nyugodt szívvel babát, a sperma lefagyasztásáról gondoskodtunk, a többi a jövő titka) , mert ha már jöhetne a baba elkezdték volna a PCO kezelését, de így egy helyben toporgok...eddig megvoltam, az ultrahangon látható policisztákon kívül nem különösebben okozott nagyobb problémákat, csupán kisebb esztétikaiakat (zsírosodásra hajlamos bőr, pár pattanás, itt-ott kicsit erősebb szőrnövekedés) , de ezeket megszoktam, kezelem, rendben tartom magam.Nagyon aggaszt azonban, hogy 2 évig alig alig jött meg, most meg május óta gyakorlatilag az ritka amikor nem vérzek...úgy kezdődött, hogy egyszer csak megjött, örültem, mert régóta nem volt, aztán elkezdődött, hogy nem múlt el 1-2-3 hét alatt, elmentem nőgyógyászhoz: uh a policisztákon kívül mást nem lát, írt fel dicynon-t, meg homeopátiás szereket (hegyi árnika, foszfor golycsik) , a második doboz gyógyszer megkezdése után szépen elmúlt, azt abbahagytam, a homeopátiást még szedtem egy ideig.Kb. egy hónap szünet, minden úgy ment ahogy kell, enyhe átlátszó, fehéres, majd barnás folyás, és újra vérzés, örültem, hogy végre szabályosan működik erre megint ott tartunk, hogy több, mint egy hónapja nem múlik, és hasprésre (wc, vagy emelés, cipekedés) erősödik, sokszor csak pecsétel, néha barnás, de legtöbbször élénk, friss vér, néha 1-1 nap szünet, akkor csak átlátszó enyhe váladék.Rendszeresen járok rákszűrésre anyummal, eddig a legjobb volt mindig a "besorolás", most meg addig nem tudok újabb szűrést csináltatni amíg nem múlik el a vérzés, (utoljára 1, 5 éve voltunk) , így meg idegeskedem, hogy mivan ha több uh sem nem mutatott ki a pco-n kívül mást.Voltam ESG vizsgálaton is, minden rendben elvileg, nem indult meg bennem semmi kóros, egészségesek a sejtjeim, a petefészkek értékei is normálison belül vannak. Mit javasol?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza PCOS témában

A PCO kezelésére mindenképpen szükség van.

Erre több lehetőség adott.

PCO kezelése

A betegség kezelése attól függ, hogy párosul-e meddőséggel vagy sem. Családtervezési szándék nélkül gyógyszeres kezelés ajánlott. Teherbeesés segítésére a nemzetközi ajánlásokat követve operatív és gyógyszeres kezelés kombinációjával érjük el a legjobb eredményeket. A gyakran párhuzamosan észlelhető inzulin rezisztencia egyensúlyának helyreállítása életmód változtatással és gyógyszeres módon szintén eredményekkel kecsegtethet.

Műtéti kezelés során laparoszkópia segítségével, az ún. „drilling” módszerrel elvékonyítjuk a petefészek megvastagodott kérgi részét és eltávolítjuk a felszaporodott sorvadt tüszők tartalmát. Ezzel esélyt és helyet termetünk a frissen érő tüszők normál növekedésének. A beavatkozás után a hormonális egyensúly eltolódásai napokon belül elkezdenek rendeződni, a megnövekedett férfihormon szint drámai csökkenést mutat, és a cikluszavar rendeződhet.

Kérdés: 2012. szeptember 17., 12:30; Megválaszolva: 2012. szeptember 18., 20:11
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Mammográfia
Nemi herpesz
Missed ab műtét után peteérés
Nőgyógyászati Uh lelet