Kopnya MRI lelet

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! A tegnapi napon koponya MR vizsgálatot végeztek. Kérem segítségét a lelet értelmezésében. 2009-ben már végeztek natív koponya vizsgálatot, ahol szintén megállapították az aszimmetrikus kamrarendszert. Leírtam ennek leletét is. Azt az információt nem láttam a régebbi vizsgálatban, hogy a septum pellucidum balra diszlokált, Illetve, hogy a bal sinus maxillarisban polypoid jellegű duzzanat. Kérem segítségét, hogy mit jelentek ezek? Nagyon aggódok, hogy súlyosabb probléma lehet. MRI 2021.01.05 ”A külső liquorterek normál tágak, szimmetrikusak. Az oldalkamrák kifejezetten asszimetrikusak (a job oldalkamra tág, a bal oldalkamra nomrális tágasságú) , a septum pellucidum balra diszlokált, de a temporális kamraszarvak normális tágasságúak. Egyébként a kamrarendszer szimmetriája és tágassága megtartott. A középvonal megtartott. A foramen magnum szabad. Térszűkítésre utaló jel natívan nem látható. Az agyállományban kóros jelintenzitás eltérés, diffúziós jelzavar, hemosiderin depozíció nem ábrázolódik. Az orbiták, a chiasma opticum, a sella régió, a pontocerebellaris régió, és a craniocerviacalis átmenet szabályosak. 3D-TOF MRA képeken A Willis-kör artérián szignifikáns szűkület vagy aneurysma nem látható. A koponyabázis és calvaria csontjai és az extracranialis lágyrészek épek. A bal sinus maxillaris van caudalisan 8 mm átmérőjű polypoid jellegű nyálkahártya duzzanat látszik, egyébként légtartó melléküregek. Vélemény: Kifejezett oldalkamra asszimetria mely már 2009-ben is leírásra került a korábbi képanyag nem áll rendelkezésre. A kifejezett asszimetria miatt kontrasztanyagos kiegészítő MR szekvenciák elkészítésére mérlegelendő. Egyéb eltérés nem látható.” MRI 2009.09.30 ”Átlagos tágasságú liquorterek ábrázolódnak. Kóros jeleltérés az agyállományban nincs. A kamrarendszer asymetricus, variációs, a jobb oldali oldalkamra pars centrálisa kifejezetten tágabb. A kp. vonal jó helyzetű Térfoglalálsra utaló jelek nincsenek. A cranio-cervicalis átmenet ép. Vélemyény: Asymmetricus, variációs kamrarendszer. A kamrán belül kóros képlet nem különül el. Egyéb organicus eltérés nem igazolható.” Segítségét előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza koponya MRI témában

Kedves Kérdező!

Az aszimmetrikus kamrarendszer önmagában nem kóros, ha nem térszűkítő jellegű elváltozás okozza.Ennek kizárása megtörtént, nem kell izgulnia.

Az arcüregben látható polyp mindenképpen jóindulatú, ha panaszt nem okoz, nincs vele teendő.

A javasolt további vizsgálat végeztesse el, bár szerintem az állapot , ha 2009 óta nem változott, semmiképpen nem lehet veszélyes.

Minden jót kívánok.Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2021. január 06., 12:40; Megválaszolva: 2021. január 07., 07:56
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
leukoaraiosis.
Sm betegség vagy más?
Tisztelt Doktornő! 4 ève szültem,azóta vannak ezek a visszatérő panaszaim,de idén januártól szinte folyamatosan fennállnak,testszerte...
Leukoaraiosis
Kedves dr no! Eross szeduleses panaszaim tobb eve tartanak amit ki is vizsgaltattam tavaly októberben voltam natív koponya mrin. Es most is voltam...
Látás zavar
Kedves Drnő. Irtam mar magának tobb eve tartó szeduleses panaszaim miatt ami miatt koponya natív mr voltam tavaly októberben. Mostanában eszre...