• MRI lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Az utóbbi időben jelentkezett hangulatingadozás és enyhe jobb oldali, halánték területén jelentkező fejfájás miatt készíttettem egy MRI vizsgálatot, az eredmény értelmezésében szeretném segítségét kérni: "Koponya MRI vizsgálatot végeztünk a HITACHI AIRIS Vento 0,3 T MRI berendezésen, T2 axialis, T1 sagittalis, FLAIR coronalis, DWI szekvenciákkal. Klinikum/kérdés: Az anamnézisben fejfájás szerepel. Az intra és extracerebralis liquortér supra és infratentorialisan életkornak megfelelő tágasságúak. A középvonali képletek nem áttoltak. Az aquaductus Sylvii nem szűkített. A cerebralis cortex szerkezete szabályos. A jobb oldalon temporalisan a subcorticalis fehérállományban 5 mm-es T2 fokozott T1 csökkent jelmenetű terület látható. A haemográdiens mérésen vérzéses maradvány, pathológiás meszesedés nem látható. A cerebellum szürke-és fehérállomány aránya megtartott. Az agyállományban diffúziós eltérés, spontán T1 fokozott jelmenet nem látszik. A vermis ép. Az agytörzs szabályos. A corpus pineale és a hypophysis régiójában kóros nem látható. A craniocervicalis átmenet normális. Az orbitákban eltérés nem mutatkozik. A sinus frontalis és a sinus maxillaris szabad. A koponyabázis és calvaria csontjai és az extracranialis lágyrészek épek. Vélemény: Soliter fehérállományi laesio, az életkort figyelembe véve elsősorban maradványnak tartható." A kérdésem leginkább arra a jobb oldali temporalis, subcorticalis 5 mm-es területre (ami egyben a vélemény részben a laesio is?) vonatkozik. Mit jelent a T2 fokozott jelmenet, induljak-e vele további kivizsgálásra? Minek a maradványa lehet ez a vélemény szerint? Nem tudom, hogy mennyire kapcsolódhat ez ide, de kb. fél éve emésztési problémák is megjelentek (puffadás, hasmenés, hasi fájdalom), ennek a kivizsgálása már megtörtént, semmi kiváltó okot nem sikerült azonosítani. (Allergia, Crohn, calprotectin, cöliákia, hasnyálmirigy, minden negatív, csak emelkedett amiláz értéket azonosítottak a laboromban). Pajzsmirigy alulműködés miatt kezelnek - endokrinológus Doktornő véleménye szerint ez örökölt -,ennek ellenére a soványabbak közé tartozom (168 cm, 44 kg). Segítségét előre is nagyon köszönöm, M. Kata

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a Koponya MRI témában

        Kedves Kérdező! Az egyre gyakoribb vizsgálatnak számító koponya MRI során sokszor látható hasonló nagyságú és viselkedésű góc, az egyébként teljesen negatív lelet mellett.Sok esetben, mint jelenleg is, klinikailag nincs jelentősége, panaszával nem hozhaó összefüggésbe.Utólag nem tudjuk megmondani, mikor és hogyan keletkezett, valaminek a "maradványa", tehát nem aktív folyamatról van szó.Legtöbb esetben az adott területen a kiserek régebbi elzáródása okozza. Az emésztési problémák és a kóros soványság nem függ össze az MRI leletben találtakkal.Ha minden negatív, akkor ez valóban lehet genetikus eredetű.A depresszió kezelésével párhuzamosan táplálkozási problémákban járatos szakember segítségére lehet szükség. Minden jót kívánok. Üdvözlettel:Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2020. augusztus 28., 13:41; Megválaszolva: 2020. augusztus 29., 05:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: