Koponya MR lelet értelmezese! Mekkora a baj? Mire számíthatok a jövőben?

Tisztelt Doktornő! Leletértelmezésben kérném segítsgét! Azt szeretném tudni, hogy esetemben mekkora a probléma, mit tehetek, hogy jobb legyen, mire kell számítanom? Lesznek-e korlátozásaim az életvitel kapcsan? Fel tudom nevelni gyermekeimet? Köszönöm! Tisztelettel: Kovács Lajos MRI koponya angiographia natív viszsgálat: Eredmény Koponya natív MR vizsgálat. T1 súlyozott 3D, T2 súlyozott coronalis, T2 súlyozott, FLAIR, haemogradiens, diffúzió-súlyozott axiális, 2D TOF és 3DTOF vénás és artériás angiographiás mérések készültek. A kamrarendszer rendes helyzetű, normális tágasságú. A fronto-parietalis külső liquorterek mérsékelten kiszélesedtek, a sulcusok kimélyültek. A craniocervicalis átmenet szabályos. A kisagyi tonsillák nem haladják meg a foramen magnum síkját. Az oldalkamrák között kis aszimmetria mutatkozik, a jobb oldali frontalis kamraszarv és cella media 1-2 mm-rel tágabb az ellenoldalinál. A frontalis kamraszarvak között 2 mm széles CSP látható. A jobb frontalis kamraszarv mellett subependymalisan 2-3 mm nagyságú alacsony T1 és magas T2 jelű jól körülírt képlet látható. Jobb oldalon a törzsdúci régióban néhány 2-4 mm nagyságú magas T2 jelű eltérés látható, melyek a T1 súlyozásban és a FLAIR mérésben alacsony jeladással ábrázolódnak. Hasonló apró jelintenzív laesio mutatkozik a jobb oldali pedunculus cerebriben. Az agy állományában egyebütt körülírt kóros jelintenzitás eltérés, diffúziógátlás, hemosziderin lerakódás nem látható. A sella régiója és az orbiták kóros eltérés nélkül. A cerebello-pontin szögletek szabadok. A belső fül képletei típusosan ábrázolódnak. Nagy agyi vénák és vénás sinusok áramlási jelvesztése megtartott. A bal oldali sinus transversus és sinus sigmoideus az ellenoldalinál keskenyebb. Az agyalapi artériákra centrált angiogramon gracilis jobb arteria vertebralis látható folyamatos áramlási jel. A bal oldali vaskos arteria vertebralis a medulla oblongata bal oldali - ventralis kontúrján hosszú szakaszt érintően benyomatot képez, de a nyúltvelőben jelintenzitás eltérés nem látható. Jól ábrázolódik az arteria basilaris, mindkét arteria cerebri posterior, bennük folyamatos áramlási jel látható. Mindkét arteria carotis interna intracranialis szakasza és elsődleges ágai is intenzív folyamatos áramlási jelet mutatnak, rajtuk körülírt szűkület vagy aneurysmaticus tágulat nem volt megfigyelhető. A bal sinus maxillaris alsó harmadában és a sinus frontalisban bal oldalon mérsékelt gyulladásos nyálkahártya hypertrophia látható. A bal oldali alsó orrkagyló duzzadt. A bal oldali processus mastoideus csúcsi caudalis része légtelen. Vélemény: Mérsékelten tágabb fronto-parietalis felszíni liquorterek. A jobb frontalis kamraszarv mellett apró subependymalis cysta. Microlacunaris vascularis laesiok a jobb oldali törzsdúci régióban és a jobb oldali pedunculus cerebriben. Hypoplasiás jobb arteria vertebralis és bal sinus transversus - sinus sigmoideus. Vascularis impresszió a medulla oblongatán. Sinusitis maxillaris et frontalis chronica. Részleges pneumatisatios gátlás a bal oldali processus mastoideusban.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza Koponya MRI témában

Kedves Kérdező!

Levelében nem írta meg, milyen panaszok/tünetek miatt készült a szóban forgó vizsgálat.Emiatt az eltérések pontosabb,egyedi értékelése nem lehetséges.A CSV (cavum septi pellucidi) a két agyféletét a középvonalban elválasztó membrán közti teret jelöli.Ez a legtöbb esetben nincs jelen, ritkábban igen. Sokféle vizsgálat történt már abban az irányban, hogy ennek a fejlődési anomáliának tekinthető üregnek van e betegség okozó szerepe, de egyértelmű összefüggést nem találtak. Leginkább epilepsziás betegséggel járhat együtt.A jobb oldali elülső kamraszarvban piciny kis cysta található, mely hasonlóan az előbbihez veleszületett, és jóindulatú.Az agyállomány egyéb területén látható jelintenzív kis gócok kiserek elzáródásainak következményei, ezt is csak a klinikum ismeretében lehet megfelelően értékelni,de többnyire ártalmatlanok, főleg fiatalabb korban, mindenesetre oda kell rá figyelni.Az érfestés során a bal oldali, hátsó agyféltekét ellátó ér törzse közel fut a nyultvelő oldalához,ami bizonyos esetben problémás lehet, de jelenleg az agytörzsnek ezen a szintjén sérülés nem látszik.

Az arckoponya területén az arc és homlok mellégüregeiben krónikus gyulladás mutatkozik, ez nem neurológiai, hanem fül orr gégészeti problémát jelez.

Összességében súlyos, a jövőjét érintő kóros eltérések nem derültek ki, de válaszom nem helyettesítheti azt, hogy mindezeket személyes betegvizsgálat során egy neurológus kollegával is megkonzultálja.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2021. január 03., 09:51; Megválaszolva: 2021. január 03., 15:17
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
leukoaraiosis.
Kopnya MRI lelet
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! A tegnapi napon koponya MR vizsgálatot végeztek. Kérem segítségét a lelet értelmezésében. 2009-ben már végeztek...
Sm betegség vagy más?
Tisztelt Doktornő! 4 ève szültem,azóta vannak ezek a visszatérő panaszaim,de idén januártól szinte folyamatosan fennállnak,testszerte...
Leukoaraiosis
Kedves dr no! Eross szeduleses panaszaim tobb eve tartanak amit ki is vizsgaltattam tavaly októberben voltam natív koponya mrin. Es most is voltam...
Látás zavar
Kedves Drnő. Irtam mar magának tobb eve tartó szeduleses panaszaim miatt ami miatt koponya natív mr voltam tavaly októberben. Mostanában eszre...