Csecsemő korai viselkedése/ gyermekneurológus részére

Márc.1-én született a kisunokám. Első perctől kezdve nyitott volt mindkét kézfeje, és nem szorította ökölbe, ahogy az általában normális a pici újszülötteknél szokás.Nem is fogott rá, ha tenyerébe tettük az ujjunkat. Most már, hogy elmúlt 2 hónapos, gyakrabban csukja össze a kis kezét, és szorít rá az ujjunkra. Lassan 2,5 hónapos, de nem igazán nevet ránk. Nem követi a tárgyakat, embereket a szemével. Nem igazán teremthetö vele szemkontaktus. A rendszeres orvosi vizsgálaton nem tűnt fel mindez, és a szülők nem érzik , hogy ez probléma lehet. Én aggódó nagymamaként azért szeretnék válaszban hallani arról, hogy ez tényleg nem probléma még ebben a korban? Előre is köszönöm. K.Katalin

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza fejlődésneurológia témában

Tisztelt Katalin!

Az "öklözés" (kezek ökölben tartása) a kóros csecsemőkorban, tehát pontosan az a jó, ha nem tartja a baba ökölben a kezeit... 2,5 hónaposan még nem kell fognia. A figyelemzavar valóban lehet gond, de én úgy gondolom, ha a baba gyermekorvosa és a védőnő mindent rendben talált, akkor nincs probléma. Még közel félévnyi idő van ahhoz, hogy ha bármilyen gondot kiszűr a védőnő, vagy gyerekorvos, akkor időben elindulhat a kezelés.

Bízzon a védőnőben, a gyerekorvosban és a saját gyermekében meg annak párjában - és próbálja meg aggodalom nélkül csak szeretni az unokáját, és csak akkor segíteni, amikor ezt a szülők kérik. A bizalmatlanság fájhat a fiatal szülőknek és arra ösztökélheti őket, hogy elforduljanak Öntől.

Önfeledt és boldog nagyszülői éveket kívánok!

Kérdés: 2019. május 11., 19:53; Megválaszolva: 2019. május 12., 16:50
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Mit jelent?
Jó napot! Egy kérdésem lenne, mivel eléggé megijedtünk. 32 hetes kismama vagyok és pénteken kaptam egy leletet de magyarázatot sajnos nem. Cavum...
Agódás
Tisztelt dr nő Aval a kérdésel fordulok önnhöz hogy van egy 4hónapos kisfiam.És a gondok nálunk a születésétöl fogva kezdödtek. 4napal vitem tul...
Gerincsérv és vizelési furcsaságok
Klinikailag izolált syndroma?
Mini infarktus