lábujjhegy

Kedves Doktornő! Kisfiam 19 hónapos. 14 hónapos korában kezdett el járni. Sajnos azóta is lábujjhegyen jár. Akár mezítláb, akár papucsban, akár cipőben van. Egyfolytában lábujjhegyen megy. Sőt, még szaladni is lábujjhegyen szalad. Azt olvastam, hogy a hosszú ideig történő lábujjhegyen járásnak okai vannak, legtöbbször neuropszichiátriai probléma. Beszélni még nem beszél, a papa és az aja szavakon kívül nem mond mást. A születése során a szülést visszatartották, mert kapnia kellett volna köldökzsinóron keresztül az antibiotikumot. Másfél órán keresztül voltak tolófájásaim, mire engedték megszülni. Ennek következtében a mellékveséi is bevéreztek. Lehet köze ennek a szülés közbeni erőlködésének a lábujjhegyen járáshoz? Amúgy a lábujjhegyen járáson kívül más furcsát nem veszek észre rajta. Érdeklődik, a finom motorikus mozgása is nagyon jó, gyorsan tanul, megért mindent. Csecsemő korában kértünk egy neurológiai vizsgálatot, mivel már akkor sem tetszett, hogy még 8 hónapos korában is görcsösen ökölbe volt szorítva a keze, és a lába is. Ott azt mondták, hogy semmi kórosat nem találtak. Korábban az elalvás és ébrenlét közötti állapotban a fejét a kiságyba verte, elég ijesztő módon. Most már nem annyira jellemző, de néha még előfordul. Mi a véleménye Doktornő? Lehet kóros ez a hosszú ideje tartó lábujjhegyen járás? Hová kérjünk kivizsgálást? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza fejlődésneurológia témában

Tisztelt Érdeklődő!

Lehetséges, hogy minimálisan fokozott a lábfej feszítő izmainak a tónusa, ami nem lehetett jelentős, ha a 8 hónapos korban történt neurológiai vizsgálaton mindent rendben találtak. Azt most nem tudom megmondani, hogy van -e köze az Ön általta leírt szülési történethez, mert az sem biztos, hogy a jelenség kóros.

Jelenleg, ha minden más rendben van, inkább gyermekrehabilitációs vizsgálatot javasolnék a lábújjhegyen-járás miatt, mert ebben ők tudnak segíteni..

Megnyugtató leleteket kívánok!

Kérdés: 2015. január 05., 03:43; Megválaszolva: 2015. január 07., 00:15
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Koponya MRI
Tovabbi teendo
Erős szúró, égő, bizsergő...
Agydaganat?
Lelet értékelése