18 hónapos kisded nem tud menni...

Tisztelt Doktornő! Kétségbeesve fordulok Önhöz! Kislányom 2014 október 30.án császármetszéssel született.3900 g mal 50 cm -el.10/10 Apgarral. 39 éves voltam mikor született 3 dik gyermekem.terhesség alatt kozepes magasvérnyomás volt.rendszeresen ellenőrizve. Ma 18 és fél hónapos és önallóan nem jár.kezünket fogva megy csak.kissé inbolyogva -egy kézzel.bútorba kapaszkodva feláll oldalazgatva lépeget most már bátrabban.négykézláb szeret haladni.felülni 1 évesen ült fel önállóan.kúszott is féloldalasan, gyógytornászhoz vittem akkor a hátizmát feszesnek mondta, azt kimasszirozta tornáztatta, helyre is jött akkor indult el négykézláb és állt fel.azt hittem akkor hogy felállt akkor hamarosan lépked es próbal menni de sajnos nem. a négykézlábazás a biztonságos számára. A napokban térdelve kezdett menni-akkor nem inbolyog pedig ahhoz is kell egyensúly, egyre gyorsabban csinalja a napokban ezt szinte szaladni tud így... és kb egy hete tud a kanapéra egyedül felmászni.....a vedőnő szerint csak fél.gyerekorvos is ezt mondja bar nagyon nem vizsgálta.azt mondja várjunk 20 hónapos korig.én kb 18 hónaposan kezdtem járni.ha ez lényeges.hogy tudok neki segiteni elindulni? menne egész nap fogja keze mutatja hogy menjünk és vezessem...tényleg várjunk a szakemberrel? amúgy kicsit félénk baba.csak lassabban fejlődik az átlagnál? vagy lehet csak fél tényleg? hova forduljunk/Miskolcon/köszönöm válaszát!

Dr. Kerekes Éva válasza fejlődésneurológia témában

Kedves Anyuka!

Én látatlanban nem tudok mást mondani, mint azt hogy valószínűleg igaza van a védőnőnek és orvosnak.Úgy gondolom, a korábbi izomfeszesség miatt indul később a járása. Nem érdemes a járást erőltetni, inkább valóban menjen négykézláb addig, ameddig nem erősödnek meg az izmok és nem érzi biztonságosnak a járást.

Érdemes lenne gyermekrehabilitációs vizsgálatot elvégeztetni, hogy látják-e értelmét a gyermek foglakoztatását a Korai Fejlesztőben, de ha ez nem sikerül, akkor sincs nagy probléma a leírtak alapján.

Kérdés: 2016. május 12., 02:19; Megválaszolva: 2016. május 13., 18:24
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
kóros ököltartás?
Tisztelt Doktornő! Gyermekem 6 hónapos. Kúszik, mászik, forog, támaszkodva térdel. Tárgyakat egyik kezéből a másikba átvesz, kisebb tárgyakat is...
Sántítás
Tisztelt Doktor nő! Gyermekemmel fél éve kezdődött az orvosokhoz való gyakori látogatás. Fiam 20 hónapos. A nyáron vettük észre, hogy bal...
Segítségkérés MR lelet...
Tisztelt Doktornő! Kisfiam MR leletét szeretném kicsit jobban megérteni, ebben kérem a segítségét. A kisfiam egészségesen fejlődött, kb. 17-18...
Nem fordul balra
Tisztelt Doktor Nő! Kisfiam 8 hónapos és nem fordul balra. Jobbra fordul, mászik, feláll, viszont nem akar semmi ingerre balra fordulni. Fejét...
fejlődésbeli elmaradás
Tisztelt Doktornő! Kisfiam 2 éves, enyhe hypotónia miatt minden nagymozgást később kezdett (8 hónaposan forgott...20 hónaposan indult el...