Segítségkérés MR lelet értelmezéséhez

Tisztelt Doktornő! Kisfiam MR leletét szeretném kicsit jobban megérteni, ebben kérem a segítségét. A kisfiam egészségesen fejlődött, kb. 17-18 hónapos korában a viselkedés megváltozása miatt kértem a vizsgálatát, úgy éreztem hogy a szellemi fejlődése stagnált - például az addig megtanult 1-2 szavas beszéde eltűnt - valamint szokatlan tünetek jelentek meg nála (kézmorzsolgatás, egy helyben forgás stb.) Az MR felvételt megelőző EEG eredménye az alábbi: "Kornak megfelelő háttér, bal temporo-parietalis, időnként delta keveredés, 3Hz-es tüskehullám-minta nem jelentkezett. Az EEG-n látható bal temporalis meglassultság miatt indokolt organikus háttér kizárása." Az MR felvétel lelete: "A kp. vonal megtartott. A külső liquortér szabályos, a basalis cisternák szabadok. Az oldalkamrák szimmetrikusak, az intracelebralis liquortér nem tágabb. A VIII-as, V-ös agyideg kilépése szabad. A sella környezetében kóros nem látható. A cranio-cervicalis átmenet eltérés nélkül. Mk. oldalon occipitalisan valamint periventricularisan a T2 és FLAIR sequentiakon magas, a T1 típusú sequentiákon alacsonyabb jelmenetű terület figyelhető meg. A capsula interna és a corpus callosum myelinisatioja szabályos. Mko. a pedunculus cerebellaris mediusban szimmetrikusan egy-egy apró magas jel figyelhető meg. Térszűkítés nem ábrázolódott." Szeretném megtudni, hogy az MR felvételen látható-e valamilyen elváltozás, és amennyiben igen, annak mi lehet az oka, illetve további hatása, következménye. Válaszát tisztelettel köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza fejlődésneurológia témában

Tisztelt Érdeklődő!

Az MRI-n az agy egyes területein jeldenzitás eltéréséket írtak le, de ezek eredetét és jellegét nem jelölték. Ami megnyugtató, hogy az MR-n daganatot és egyéb életveszélyes eltérést nem írtak le.

A néhány átlagostól eltérő MR jel okát látatlanban nem lehet megállapítani, és nem biztos, hogy van klinikai jelentősége, azaz az Mr leleten leírt eltérések nem bizonyítják azt, hogy a gyermeknek van olyan agyi rendellenessége, ami okozná az esetleges megrekedést a fejlődésben.

A gyermeket vizsgáló neurológus minden bizonnyal megmondja Önnek, hogy van, vagy nincs probléma- hiszen ebben mindenképpen a neurológiai vizsgálat a perdöntő, az EEg és MR leletek csak puzzle-darabkák a végleges diagnózisban.

Sajnálom, hogy nem tudtam én sem konkrétabb választ adni, mint a neurológusuk- de az MR eredmények azért is szólnak a kezelőorvosnak, és nem a betegnek, mert interpretációjukhoz egyértelműen nélkülözhetetlen a beteg személyes neurológiai vizsgálata.

Zavartalan fejlődést kívánok a gyermekének!

Kérdés: 2015. december 16., 22:50; Megválaszolva: 2015. december 20., 20:09
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
18 hónapos kisded nem tud menni...
Tisztelt Doktornő! Kétségbeesve fordulok Önhöz! Kislányom 2014 október 30.án császármetszéssel született.3900 g mal 50 cm -el.10/10...
kóros ököltartás?
Tisztelt Doktornő! Gyermekem 6 hónapos. Kúszik, mászik, forog, támaszkodva térdel. Tárgyakat egyik kezéből a másikba átvesz, kisebb tárgyakat is...
Sántítás
Tisztelt Doktor nő! Gyermekemmel fél éve kezdődött az orvosokhoz való gyakori látogatás. Fiam 20 hónapos. A nyáron vettük észre, hogy bal...
Nem fordul balra
Tisztelt Doktor Nő! Kisfiam 8 hónapos és nem fordul balra. Jobbra fordul, mászik, feláll, viszont nem akar semmi ingerre balra fordulni. Fejét...
fejlődésbeli elmaradás
Tisztelt Doktornő! Kisfiam 2 éves, enyhe hypotónia miatt minden nagymozgást később kezdett (8 hónaposan forgott...20 hónaposan indult el...