fejlődésbeli elmaradás

Tisztelt Doktornő! Kisfiam 2 éves, enyhe hypotónia miatt minden nagymozgást később kezdett (8 hónaposan forgott...20 hónaposan indult el önállóan) . Minden más területen is meg van csúszva: pl. nem indul a beszéd (babanyelven jár a szája, de 1-2 szót, szótagot csak nagyon ritkán mond) , nem eszik önállóan (de próbálkozik) , stb. 3 hónapos kora óta hordjuk különböző kezelésekre, jelenleg gyógypedagógus, gyógytornász foglalkozik vele, illetve TSMT-zünk fél éve. Mindezek ellenére nem hozta be a lemaradását (kb. 4-5 hónap) , de folyamatosan fejlődik minden téren. Egyébként egy kedves, mosolygós, kiegyensúlyozott, nyugodt, óvatos gyerek (de sírni, hisztizni is tud, ha a helyzet azt kívánja) . Aggaszt, hogy nem hozta be a lemaradást. Nem lehet, hogy ő egész egyszerűen "ilyen"? Vagy kezdeményezzek valahol valamilyen vizsgálatot Ön szerint? (Astrup, EEG volt, ezek negatívak.) A hypotóniát kizárólag oxigénhiány okozhatja, vagy más is? Aggódom, hogy nem sérült-e más területen is, bár ha ránézek, nem így gondolom... Köszönöm válaszát előre is! Tisztelettel: Tina

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza fejlődésneurológia témában

Tisztelt Tina! Higgyen az érzéseinek- nincs itt újabb probléma. A hypotonias kicsik lassabban fejlődnek, ezért is kell ennyi mindenre járni, hogy egészséges legyen majd a gyermek, iskoláskorára behozza a lemaradást. Nincs szükség semmilyen vizsgálatra, amit a gyermekneurológusuk nem tart szükségesnek. Bizzon orvosaiban, akik jócskán kivették a részüket abban, hogy gyermeke jól fejlődik, és tegye fel nekik bizalommal a kérdéseit!

Egészséget kívánok a gyermekének!

Kérdés: 2015. február 01., 12:59; Megválaszolva: 2015. február 01., 21:58
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Tovabbi teendo
Erős szúró, égő, bizsergő...
Várható-e javulás...
Agydaganat?
Lelet értékelése