kóros ököltartás?

Tisztelt Doktornő! Gyermekem 6 hónapos. Kúszik, mászik, forog, támaszkodva térdel. Tárgyakat egyik kezéből a másikba átvesz, kisebb tárgyakat is fog, papírgalacsint felvesz a szőnyegről. Simogatja az arcunkat, fogja a orrunkat. Viszont mindenhol azt olvasom, hogy az ököltartás ebben a korban már kórosnak számít. A gyerek amikor csak megfigyel valamit, vagy fáradt, sokszor laza ököltartásban tartja a kezét, ami könnyen "kisimítható". Ez is kóros ököltartásnak számít, vagy túlaggódom a dolgot? Válaszát köszönöm

Dr. Kerekes Éva válasza fejlődésneurológia témában

tisztelt Érdeklődő!

nincs komoly gond. Az öklözés kissé fokozott izomtónust jelent a kezekben, ami korrigálható, és korrigálni is érdemes, hogy késöbb az iskolában nem legyen gond, az írással, fogással.

Érdemes minden nap 2-3-szor 5 percet azt játszani, hogy a derekánál fogva hozzáérinteni a tenyerrészt az asztal lapjához, mindezt nagy mókák, kacagás és énekél közepedte, derüsen. Ettől a gyermek reflexszerűen kinyitja a tenyerét, és 1-2 hónap alatt befejezi az öklezést.

További örömteli, felhőtlen babázást!

Kérdés: 2016. január 27., 09:19 ;Megválaszolva: 2016. január 27., 22:23
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
18 hónapos kisded nem tud menni...
Tisztelt Doktornő! Kétségbeesve fordulok Önhöz! Kislányom 2014 október 30.án császármetszéssel született.3900 g mal 50 cm -el.10/10...
Sántítás
Tisztelt Doktor nő! Gyermekemmel fél éve kezdődött az orvosokhoz való gyakori látogatás. Fiam 20 hónapos. A nyáron vettük észre, hogy bal...
Segítségkérés MR lelet...
Tisztelt Doktornő! Kisfiam MR leletét szeretném kicsit jobban megérteni, ebben kérem a segítségét. A kisfiam egészségesen fejlődött, kb. 17-18...
Nem fordul balra
Tisztelt Doktor Nő! Kisfiam 8 hónapos és nem fordul balra. Jobbra fordul, mászik, feláll, viszont nem akar semmi ingerre balra fordulni. Fejét...
fejlődésbeli elmaradás
Tisztelt Doktornő! Kisfiam 2 éves, enyhe hypotónia miatt minden nagymozgást később kezdett (8 hónaposan forgott...20 hónaposan indult el...