Sántítás

Tisztelt Doktor nő! Gyermekemmel fél éve kezdődött az orvosokhoz való gyakori látogatás. Fiam 20 hónapos. A nyáron vettük észre, hogy bal lábával kicsit sántikálva ment. Voltunk ortopédián ott azt mondták, hogy most tanul járni, nincs baj mivel más mozgásformában nem zavarta. Leguggolt, babakocsiban szépen behajlította stb. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokáig –hónapokig- a térdén közlekedett, de szó szerint. Elvittük később röntgenre, ott sem találtak semmit -Cataflan fájdalomcsillapítót írtak fel. (Járása napokkal később sokat javult, már csak nagyon-nagyon ritkán sántít, főleg ha fárad este-) Beküldtek minket a reumatológiára ekkor még nagyon sántított (1 nappal a röntgen után) . Az ultrahang folyadékot mutatott a térdében, pihentetnünk kellet, tornát nem javasoltak. A folyadék lement pár nap alatt és nem tért vissza. Vettek vért és minimális eltérést találtak, fehérvérsejtszám referenciaértéke 4-10 nekünk 11; Vörösvérsejtszám ref.: 4.50-5.90 nekünk 4, 36; stb. Tehát ahol eltérés volt az minimális. További labort is végeztek HLA-B27 NEGATÍV; RF NEGATÍV; CRP szám normális; Anti-filaggrin (CCP) AT negativ; Immunológia negatív; Specifikus antitestet nem találtak a vérében. Izületek nem melegek, reggeli merevség nincs, a gyerek jókedvű, eszik rendesen, még lázas is csak egyszer volt életében, igaz akkor hányásos-hasmenése volt, amivel kórházba került. Ez kb. 1 éves korában volt. A doktor azt mondta, hogy a könyöke sem hajlítható ki 100%-osan, ezért vissza kell mennünk március közepén és gyógytornát javasolt. Azt mondták, hogy lehet izomletapadás és Dévényt javasoltak. Ön szerint kit kellene még a problémával felkeresnünk, illetve mi lehetett a sántítás oka. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, András

Dr. Kerekes Éva válasza fejlődésneurológia témában

tisztelt érdeklődő!

A Dévény-tornátebben az esteben nem javasolom, nem ilyen problémára való.

Ha a gyerek továbra is santít, akkor talán az ortopédiára érdemes visszamenni. Meg lehet próbálni a gyermekneurológiai vizsgálatot is, hátha ők meg tudják mondani, van-e probléma, vagy nincs.

Kérdés: 2016. január 20., 21:15 ;Megválaszolva: 2016. január 21., 22:27
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
18 hónapos kisded nem tud menni...
Tisztelt Doktornő! Kétségbeesve fordulok Önhöz! Kislányom 2014 október 30.án császármetszéssel született.3900 g mal 50 cm -el.10/10...
kóros ököltartás?
Tisztelt Doktornő! Gyermekem 6 hónapos. Kúszik, mászik, forog, támaszkodva térdel. Tárgyakat egyik kezéből a másikba átvesz, kisebb tárgyakat is...
Segítségkérés MR lelet...
Tisztelt Doktornő! Kisfiam MR leletét szeretném kicsit jobban megérteni, ebben kérem a segítségét. A kisfiam egészségesen fejlődött, kb. 17-18...
Nem fordul balra
Tisztelt Doktor Nő! Kisfiam 8 hónapos és nem fordul balra. Jobbra fordul, mászik, feláll, viszont nem akar semmi ingerre balra fordulni. Fejét...
fejlődésbeli elmaradás
Tisztelt Doktornő! Kisfiam 2 éves, enyhe hypotónia miatt minden nagymozgást később kezdett (8 hónaposan forgott...20 hónaposan indult el...