Szklerózis multiplexre utaló tünetek?

Tisztelt Doktornő! Végtagi zsibbadások miatt háziorvosom a neurológiai kivizsgálásra utalt be. A kivizsgálás jobboldali túlsúllyal enyhe Babinsky tendenciát állapított meg, valamint a jobboldali szemben, jobbra való elnézés esetén nystagmust rotátoros vertikális komponenssel. (jobboldali szememmel befelé kancsal vagyok) Az ezt követő koponya mr vizsgálat eredménye a következő lett: A kamrarendszer középállású, szimmetrikus. A külső liquorterek szabályosak. A foramen magnum szabad. A perivascularis terek mindkét hemispheriumban tágabbak. A frontalis lebenyekben subcorticalisan mindkét oldalon, elszórtan, néhány, 1-3 mm-es, T2 súlyozott FLAIR és STIR felvételeken hyperintens góc látható. Az agyállományban egyéb kórjelző értékű jelintenzitás eltérés nem látható. Vélemény: A frontalis lebenyekben subcorticalisan kis, fehérállományi lesiok – kórjelző értékük kérdéses Jelenleg tünetem még, hogy mindkét szemem fáj, a panasz este a legerősebb reggelre megszűnik, ébredés után 2-3 órával újul ki ismét. A szemfájdalom a szem felső részében jelentkezik, szem becsukására/csepp használata esetén enyhül, mozgatás nem befolyásolja. A szempanaszok 6 hete állnak fent. Szemészeti kivizsgálás volt (OCT, látótér, szemfenék tükrözés) de eltérést nem találtak. Érdeklődnék, hogy panaszainat okozhatja-e SM, illetve, hogy a kimutatott MRI kép mire utalhat. Jelenleg tüneteim szemfájdalmon kívül nincsenek, azok másfél hét alatt elmúltak. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza végtagzsibbadás témában

Kedves Kérdező!

Mint az MRI leletet készítő orvos is véleményezte, a néhány kisebb gócnak klinikai jelentősége nincsen.Panaszai alapján hasonlókat tudok mondani. A leírt szemtünetek nem jellemzőek SM-re.Ezt a szemészeti vizsgálat is igazolta.

A zsibbadások bizonyos esetekben összefüggésbe hozhatók az alkalmilag nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztással. Alkalmilag 5 üveg sör már okozhat másnap reggelre végtagzsibbadást. Főleg, ha párosul hiányos táplálkozással.

Azt gondolom, ha jobban odafigyel az egészséges életmódra, nem lesz oka aggodalmaskodásra, meg fognak szűnni zsibbadásai.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. december 08., 17:04; Megválaszolva: 2015. december 09., 06:38
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Lehet, hogy nem történt meg minden...
Axonlaesio
Tisztelt Doktor Úr! Az elmúlt egy évben rendszeresen zsibbadnak a végtagjaim, elsősorban a karjaim. Kisebb fokú bizonytalanságérzettel jár. A...
Mi lehetett?
Udvozlom! Az ejszaka felkeltem es annyira el volt zsibbadva a bal karom, hogy nem ereztem. Nem telt el fel perc es a jobb karommal is ugyan ez tortent. Nem...
Bal kar zsibbadása
Tisztelt doktornő! Irodai munkát végzek, 2 hete vettem észre, hogyha gépelek az íróasztalnál a bal karom elkezd zsibbadni és düllednek az erek a...
Műtét után...
Kedves Doktornő/Doktorúr! Három hete lágyéksérv műtétem volt, gerincérzéstelenítéssel, komplikáció- mentesen. A gondom az hogy a műtét után 2...