Lehet, hogy nem történt meg minden szükséges vizsgálat?

Kedves Dorktor Úr! Kérem, legyen kedves tájékoztatni, hogy tüneteim és meglévő leleteim alapján kizárható-e a sclerosis muiltiplex, mivel ez nem került rá egyetlen ambuláns lapomra sem és szóban is csak a "szerintem nem valószínű" biztatás hangott el. Anamnézisemben 2018-ban diagnosztizált autoimmun pajzsmirigy gyulladás (Hashimoto) szerepel, a közelmúltban pedig panniculitis mesenterialist állapítottak meg, ami orvosom szerint szintén lehet autoimmun eredetű. A novemberi COVID-19 fertőzésből nagyon lassan épültem fel, PCSN-t állapítottak meg, azaz neurológiai érintettséget. Azok a panaszaim, amelyekkel Önhöz fordulok, idén július legelején kezdődtek: izomgörcs és izommerevség, izomremegés, izomgyengeség, nyelési és beszédproblémák, iszonyú kimerültség, szexuális problémák, kongnitív képességek romlása. Ezek a tünetek kb. két és fél héten át fokozódtak, majd nagyjából három héten át stagnált az állapotom. Ezután nagyon lassan elindult valami javulás. Jelenleg, a javulási szakasz kb. negyedik hetében még javában munkaképtelen vagyok, fáradt, lassú és ügyetlen, fájdalmaim is vannak még, a kezem még mindig gyakran remeg, pl. varrogatás közben. A rosszabodás és a stagnálás fázisában készült laborvizsgálatok alapján igazolódott gyulladás a szervezetemben, a reumafaktor 164, immun elfo gyengén pozitív. Fiztkális neurológiai vizsgálat nem mutatott kórosat, natív MR (agyi, nyaki- és lumbális gerinc) szintén nem. Olvastam azonban, hogy a fizkális vizsgálat nem elegendő az SM kimutatására, az MR vizsgálatok 5%-ában pedig nem fedezhető fel a meglévő demyelinizáció. Esetemben az orvos nem rendelt el kiegészítő diagnosztikai vizsgálatokat, amit én furcsának tartok annak fényében, hogy nem jelentette ki írásban, illetve végülis szóban sem, hogy az SM kizárható. Várom szakvéleményét azzal kapcsolatban, hogy Ön szerint szükséges-e, érdemes-e másik orvosnál megvizsgáltatni magam, esetleg valamilyen speciális helyen. Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fehér Gergely válasza végtagzsibbadás témában

Kedves Kérdező!

Az MR vizsgálatok negativitása kizárja a sclerosis multiplex lehetőségét, panaszai sem utalnak erre. A többiről célszerű a vizsgálatot kérő orvossal egyeztenie, ennyiből érdemit mondani nem tudok.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2021. szeptember 14., 19:15; Megválaszolva: 2021. szeptember 17., 10:50
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Axonlaesio
Tisztelt Doktor Úr! Az elmúlt egy évben rendszeresen zsibbadnak a végtagjaim, elsősorban a karjaim. Kisebb fokú bizonytalanságérzettel jár. A...
Mi lehetett?
Udvozlom! Az ejszaka felkeltem es annyira el volt zsibbadva a bal karom, hogy nem ereztem. Nem telt el fel perc es a jobb karommal is ugyan ez tortent. Nem...
Bal kar zsibbadása
Tisztelt doktornő! Irodai munkát végzek, 2 hete vettem észre, hogyha gépelek az íróasztalnál a bal karom elkezd zsibbadni és düllednek az erek a...
Szklerózis multiplexre utaló...
Tisztelt Doktornő! Végtagi zsibbadások miatt háziorvosom a neurológiai kivizsgálásra utalt be. A kivizsgálás jobboldali túlsúllyal enyhe Babinsky...
Műtét után...
Kedves Doktornő/Doktorúr! Három hete lágyéksérv műtétem volt, gerincérzéstelenítéssel, komplikáció- mentesen. A gondom az hogy a műtét után 2...