Meg kell e ijednünk?

Tisztelt WebBeteg, kedves Dr. Nő/Úr! Édesanyám 53 éves 6 gerincsérvvel élő asszony mely sérvek közül kettő a nyakban van, és nyomja a gerincvelőt. Eddig a neurológiára járt injekciós terápiára, mely hatott. Esetünk az alábbi. kb 1.5 hónapja jöttek rá kisebb szédülések, totyogás és fejfájás mely leginkább a fejtetőn jelentkezett. Komolyabb eset és tünet kb 3 hete az volt amikor egyik percről a másikra hányinger nélküli gyors hányás illetve párhuzamos gyors lefolyású hasmenés követte. Jelentkezett még a tehetetlenségtől kialakult pánikroham, és imbolygás minden irányú és gyors szemmozgás. Mentőszolgálat vitte be az SBO-ra ahonnan átkerült a Füll-Orr-Gégére. 5 napig kapta az értágítókat és hányás-csillapítókat, jobban lett hazahoztam. Ismét előjöttek a tünetek, ismét mentőszolgálat, ismét befektették a Füll-Orr-Gégére. Kértünk ezen alkalommal kizáró vizsgálatokat, ahol is elküldték koponya CT-re. Itt az alábbi mellékelt lelet és értékelés keletkezett, melynek okán nagyon megijedtünk. Mi lehet ez? Mi a legrosszabbra gondolunk egyből, hiszen nem vagyunk orvosok, és nagyon félünk. A Füll-Orr-Gégére azonnal levették az értágítókról, majd a neurológussal konzultálva most quamatelt, káliumot és sulumedrolt kap, de utóbbit mivel tablettás cukros azért felügyelve. Ezen gyógyszerek hatására azonnal megszűnt a szédülés. A Füll-Orr-Gégész nem mond semmi konkrétumot, arra hivatkozva, hogy nem tudja mi lehet az, elismerem helyesen, hisz ha nem ért hozzá akkor minek is mondana. Azért írom ezt mert ma csütörtök van de a neurológia feltehetőleg hétfőn fogadja, így csak őket tudtuk kérdezni. Köszönettel előre is szíves válaszukért és munkájukért.

Dr. Kerekes Éva válasza koponya CT témában

Tisztelt Érdeklődő!

sajnos megnyugtató híreket nem tudok mondani. Az elváltozást a leletező radiológus daganatnak gondolja, ennek jellegéről nem nyilatkozik, mert pontosabb információt az MR-től remél. Nekem az a tapasztalatom, hogy ez egy jóindulatú daganat, bizonyos acusticus neurinoma lehet, de természetesen a CT-filmek személyes megtekintése nélkül semmi biztosan nem lehet mondani.

A pontos véleményt az idegsebész fogja megmondani, mert ő látja nap mint nap ezeket a leleteket és a megnyitott koponyákat is, így az idegsebész véleménye pontosabb a radiológusénál is.

Pech, hogy ez a 4 napos ünnep alatt derült ki. Ragaszkodjanak a mihamarabbi idegsebészeti vizsgálathoz, ha lehet már hétfőn, ha másképpen nem megy, kérjék ki a beteget a gégészetről a CT felvételeket tartalmazó lemezzel együtt, és szervezzenek meg a háziorvossal egy sürgős idegsebészeti vizsgálatot, párhuzamosan neurológiai vizsgálatot. Nem tudom, hol laknak, de a Debreceni egyetem Idegsebészeti klinikája és az Amerikai úti Országos Idegsebészeti Intézet (OITI) ilyen esetben soronkívűl megnézi a beteget a CT felvételekkel (nélkülük nem, a leletleírás nem elég! ) munkaidőben beutalóval. Gyógyulást kívánok a betegnek!

Kérdés: 2014. október 23., 19:46; Megválaszolva: 2014. október 24., 16:09
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
CT lelet értelmezése
Tisztelt Doktornő! Édesanyám lassuló mozgása miatt neurológiai kivizsgálásra ment el szeptemberben. Azt tudni kell, hogy az elmúlt két évben...
Mit jelent ez az eredmény?! Nagyon...
Jó napot! Ma kaptam meg a koponya CT eredményem! Amiben ez volt írva: A bal oldalon az oldalkamra cella mediája mellett a postkontrasztos vizsgálati...
Tumor?
Jó napot! Az alábbi lelet véleményének értelmezését szeretném kérni. Jelzett mértékü kortikális atrophia. Jelzett mértékü vascularis jellegű...
Koponya CT
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A koponya CT vizsgálat során a következő eredmények értelmezésében kérnék segítséget! Bal oldalon a capsula...
Neurologia
Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni a neurológiáról továbbküldött fej ct eredményemet, mivel az orvoshoz legközelebb január végére kaptam...