Subarachnoidealis ciszta - mi az?

Szerző: WEBBeteg

"CT-én a következőt írták: a jobb féltekében, temporálisan leírt elváltozás a CT morphologiai kép alapján inkább kis subarachnoidalis cisztának felel meg. Mit jelent ez?" Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A subarachnoidealis ciszta egy jóindulatú elváltozás az agyban, melyet általában mellékleletként találunk egyéb okból készült koponya CT/MR vizsgálaton.

Általában valamilyen méhen belüli-születéskori " agyi történés következménye. Ez egy agyvízzel teli üreg, mely a lágyagyhártya alatt található.

Csak abban az esetben szükséges a műtéti megoldása, ha benne a nyomás nagynak tűnik és tüneteket okoz.

A műtéti megoldás a ciszta falának "kilyukasztása" vagy a cisztába vezetett shunton keresztül a folymatos agyvízelfolyás biztosítása.

Gondolom, MR vizsgálatot azért kértek, mert a leletező nem volt biztos a ciszta természetében.

(WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19-járvány COVID-19-járvány

Jakab Ferenc virológus a legtöbbeket foglalkoztató kérdésekről.

Kapcsolat van a herpeszvírus és a...

A Karolinska Intézet kutatói a vérben lévő antitestek elemzésével kimutatták, hogy az SM-betegek nagyobb mértékben hordozzák a 6A herpeszvírust...

Lumbálpunkció - Mikor, miért és...

A lumbálpunkció (más néven gerinccsapolás vagy lumbal punctio) egy olyan diagnosztikus vagy terápiás eljárás, melynek során egy speciális tűvel a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.