• hypodens terület

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr.nő! Érdeklődöm, mit jelent az, hogy "bal oldalon a törzsdúcokban néhány apróbb, és egy 6 mm-es, éles szélű hypodens terület látható. A bal oldalon a sinus sphenoidealisban, discret nyálkahártya megvastagodás. (CT-n)Valamint meszes falú koponya alapi artériák. Kérem válaszoljon, mert nem vagyok tisztában azzal, hogy ezt kezelni kell, vagy orvoshoz fordulni, agyvérzés stb... A 78 éves nagymama ambuláns lapján olvastam. Nagyon köszönöm előre is!

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a neurológia témában

        Kedves Kérdező! A hypodens területek az adott agyi területek nagy valószínűséggel a kis erek betegségből származó kis keringészavarának felelnek meg. Ez a Nagymamája korában már gyakori eltérés, főleg ha magas vérnyomása és/vagy cukorbetegsége is van a mamának. A nyálkahártya megvastagodás az a leírt egyik orrmelléküreg krónikus gyulladásának felelhet meg. A megfelelő kezelés az Aspirin protect szedése napi 100 mg, a vérnyom rendben tartása. Carotis-doppler vizsgálat, mely a nyaki erek állapotáról ad információt a leírt meszesedés miatt mindenképpen jó lenne. Kérjék ebben háziorvosuk segítségét.


        Kérdés: 2012. január 11., 12:20; Megválaszolva: 2012. január 15., 13:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: