Lábszár, zsibbadás "fájdalom"

Tisztelt Doktor Nő / Doktor Úr! 22 éves Férfi vagyok és hobbi szinten futok, tavaly nyár eleje óta egészen a nyár végéig folyamatosan kialakult egy mind a két lábszárt, elülső – külső felét érintő zsibbadás „fájdalom”. Ami csak terhelés hatására jelentkezik, körülbelül 1 percen belül, ami terhelés közben fokozatosan nő addig amíg annyira elzsibbad, hogy meg kell állnom, terhelés abbahagyásakor azonnal megszűnik a zsibbadás (futás, kocogás, erős séta) Pesti úti rendelő reumatológián kezdtem tavaly szeptemberébe, ott azt mondták borogassam pihentessem egy hónapig. Majd a fájdalom nem javult és a háziorvos az ortopédiára küldött, ahonnan tovább küldtek a sportkórház ortopédiájára. Tavaly decembere óta kezeltek itt 6 hét gyógytornával, és a lábszár érintett területeire kaptam egy hónap interferenciás és iontoforézis kezelést. Ezután a probléma még mindig fennállt és az orvosom nem látott további ortopédiai problémát, és továbbküldött egy neurológiai vizsgálatra és egy láb artériás vizsgálatra. Az ultrahang lelet negatív, és a neurológia is negatív, de annyit látott a doktornő a neurológián, hogy sarokállás közben 1-2 percen belül mko lábszár dist. terültén lividitas jelent meg, közben mko ADP gyengébben tap. És innen lettem továbbküldve egy Fizioterápis sportorvoshoz, aki elküldött egy góc kutatásra. Fül-orr gégészet, urológia, labor, negatív, és ezek után írt ki mágnes terápiát a lábszáraimra és interferenciát a derék idegekre, mert azt gondolja, hogy a derék idegekkel van a baj. A mágnes és az interferencia sem használt. Most ott tartunk, hogy Június elsejére van időpontom derék MRI-re, mert úgy gondolja az orvos, hogy a derék ideg probléma sugározhat ki mind a 2 lábszárra terhelés alatt. Lehet most butaságot mondok, de például erős séta közben mikor inkább csak sietek miért jelentkezik ugyan ez a probléma mint kocogásnál vagy sarokállás közben? Mikor a sarkamat sem használom annyira mint futáskor, vagy is akkor az erős séta miért lehet olyan hatással a derék idegekre mint a kocogás, vagy a futás? (Persze az orvos csak feltételezi a derék idegi problémát, csak úgy gondolja ez lehet) Ennyi idő és orvos után kicsit elkeseredett vagyok, és most még 2 hónapig stagnálok is MRI vizsgálat miatt. Önnek mi a véleménye? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, Szabó Csaba

Dr. Bogdán Aurél válasza lábfájdalom témában

Vizsgálat nélkül nehéz megfelelő választ adni. Leírása alapján úgy látom gondos és teljes körű kivizsgáláson esett át eddig és ez is folytatódik. Az elvégzett vizsgálatok eredményei alapján én is hasonló irányba kereskednék, hiszen a az elképzelhető elváltozásoknak már utána néztek. Ami bennem még felmerül az esetlegesen egy autoimmun betegség a háttérben (vasculitis, myositis) . Ha az MRI nem hoz eredményt ezen betegségek irányában is célszerű lenne megkezdeni a vizsgálódást. Gondolom laborvizsgálatokat már végeztek, hogy nem áll-e valamilyen belgyógyászati kórkép a háttérben. Egyes anyagcsere betegségek is tudnak hasonló panaszokat okozni. Azt, hogy enyhébb megterhelésre is azok a panaszok jelentkeznek, mint futáskor az mind az idegi, mind az autoimmun eredetnek megfelelhet, hisz a meglévő elváltozás az oka a panasznak és nem a fokozott aktivitás.

Kérdés: 2011. április 02., 17:40 ;Megválaszolva: 2011. április 05., 08:45
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Mi okozhat erős lábujj fájdalmat?
Lábfej fájdalom
Keresztszalag (15)
Lábfájás
Jo napot! Olyan problemaval fordulok Önhöz hogy kb 14eves korom óta görcsöl a vádlim éjszaka, ill. Ha le fekszem, akkoriban es utana is voltam...
Talp, es labszarfajdalom
Tisztelt Dr Úr! 28 éves nő vagyok! Több éve fennáll ez a problema nálam, amit sokaig rafogtam az allo munkára! Azonban 2 eve már hohy ülő...