Keresztszalag (15)

Tisztelt válaszadó! Jómagam 44 éves vagyok. A hat saját gyermekem mellett a néhai húgom gyermekét is a férjemmel közösen neveltük fel, miután a sógorom már a felesége terhességének kb. harmadánál elhunyt, majd pedig a húgom a szülés után néhány héttel hunyt el. A (nevelt) fiam a 15. életévét februárban töltötte be. A gyerek 7 éve versenyszinten focizik. Sajnos 2019. március 9-én a jobb térdében részlegesen elszakadt az elülső keresztszalagja. Az orvosi javaslat értelmében a térdfeszítő izomzat megerősítésén kellett dolgoznia/dolgoznunk. Az orvos tanácsára természetesen mindez fokozatos terheléssel, gyógytornával történt meg. Aminek betartatása nem volt egyszerű, mert az akkor alig 13 éves, évek óta minden edzésen, meccsen aktívan jelenlevő gyerek szeme előtt a visszatérés lebegett. Amikor már úgy érezte, hogy nem fáj, viszont a fizikoterapeuta továbbra is könnyített edzéseket irányozott elő, akkor már végképp a társaival közösen akart edzeni. Végül – a nyári szünettel együtt – 2019.09.11-én újra pályára léphetett, amin csereként beállva is gólt szerzett. Aztán 2020. szeptember 5-én újabb súlyos sérülést szenvedett. A jobb térdében az első keresztszalag mellett, oldalszalag és meniszkusz sérülést szenvedett. Október 11-én artroszkópiás eljárással a társult sérüléseket megoperálták. A keresztszalag pótlásra nov. 23-án került volna sor. Mivel azonban ez halasztható műtétnek számít, így nov. 10-én közölte a kezelőorvosa, hogy elhalasztják a műtétet. A gyógytorna folyamatos volt. Ezáltal január közepén már könnyített, majd február elejétől megkezdhette a teljes edzéseket. Ezáltal fokozatosan növekedett a terhelés is, viszont mivel nem minden edzésen tudott részt venni, mert sajnos voltak olyan jellegű panaszai, melyek ezt nem tették lehetővé, így szeptember óta nem lépett pályára. A probléma viszont az, hogy nagyjából húsvét környékétől újra egyre erősebb fájdalmai vannak, ami mára már az edzések több mint kétharmadának kihagyásával valamint rendszeres fájdalomcsillapítással, pihentetéssel jár (de ezekkel is csak mérsékelhetők a fájdalmai) . Április 13-án voltunk CT-n vele, ekkor megállapították, hogy bevizesedett a térde, ami sejthető volt ránézésre is sajnos. Aztán 23-án újabb kontroll vizsgálaton voltunk, majd 26-tól újabb gyógytornát írtak neki elővigyázatosságból, de eddig semmi előremutató jel nincs. Sőt! Mintha még egy kicsit rosszabb is lenne. Legalábbis az elmondása szerint. A műtét várhatóan június 14-én lesz, legalábbis jelen állás szerint. Nagyon visszavágyódik az iskolába, de a majdani bejárást viszont nagyon megnehezíti az a tény, hogy tömegközlekedéssel kellene járnia, amihez párosul az is, hogy mi olyan utcába lakunk, ahol sem a közút aszfaltozása, sem pedig a járdák kiépítése nem teljes. A főúttól kb. 7-800 m van aszfaltozva és kb. 1000 méter járda van kiépítve. Mi pedig ahhoz képest legalább kétszer akkora távolságra lakunk, így segédeszköz használatával való közlekedés is nehéz. Ehhez párosul, hogy az iskolai napokon reggel közlekedő un. „iskolás járatok” egyike sem alacsonypadlós és a megálló sincs rendesen kiépítve (nincs járda egyik oldalon sem a buszmegállóba) . Sajnos az autós hordozás nem megoldható minden nap, mert a férjem egyik héten 10 és 22 óra között, a másik héten pedig ellentétes időszakban dolgozik, de plusz/mínusz 15 perc kell, hogy ott legyen. Mit javasol a május 10-i iskolakezdésre? (A gyerek nagyon szeretne menni, de én nagyon féltem és nem csak a vírus miatt.) A műtét után mire számíthat? Lehet-e tünetmentes a gyermekem térde? Anyaként sokszor kétségem van azzal kapcsolatban, hogy szerencsés lenne-e a versenysport folytatása ilyen háttérrel, viszont nem szeretném azt se, hogy a gyógyulás rövidtávú céljától megfosztani őt. Önnek mi erről a megközelítésről a véleménye? Az én fiam néhány hét múlva lesz 15 éves (három hónapos terhes voltam, amikor a húgom elhunyt) . (2021. május 2.) A megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Csilla egy édesanya

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza lábfájdalom témában

Tisztelr Kérdező! Kedves Csilla!

Véleményem szerint a műtét és az azt követő gyógytorna kifejezett minőségi változást hozhat a fia állapotában. Jelenleg esetében fontos a rendszeres szakorvosi kontroll. A sporthoz való fokozatos visszatérésben is sokat tud segíteni a gyógytornásza, illetve sportorvos állapotfelmérése, véleménye is, aki az aktuális fizikális állapotot méri fel speciális szempontok alapján. A május 10-ei iskolába menetellel kapcsolatban érdemes azt is mérlegelni hogy lelkileg és szociálisan is mi lenne jó a fiának, hisz ez a sok sérülés, kezelés, az edzésekről való kiesés valamilyen szinten izolálhatta is őt, így a lelki egészsége szempontjából talán szerencsés ha nem marad ki mindenből, ami szintén veszélyes is lehet. Nyilván érdemes összevetni a fizikális jóllétével is és a kockázat-haszon elv alapján dönteni és a döntésbe mindenképpen őt is bevonni. Esetleg egyezséget kötni hogy a járványügyi szabályok betartása mellett megpróbálja a bejárást, de ha nagyon nincs jól, vagy sok a körülményekből adódó nehézség, akkor marad otthon.

üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. május 02., 15:36; Megválaszolva: 2021. május 08., 23:18
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Lábfej fájdalom
Lábfájás
Jo napot! Olyan problemaval fordulok Önhöz hogy kb 14eves korom óta görcsöl a vádlim éjszaka, ill. Ha le fekszem, akkoriban es utana is voltam...
Talp, es labszarfajdalom
Tisztelt Dr Úr! 28 éves nő vagyok! Több éve fennáll ez a problema nálam, amit sokaig rafogtam az allo munkára! Azonban 2 eve már hohy ülő...
Gravis arthrosisos elváltozások...
Immunrendszerbeli problémáim- pajzsmirigy alulműködés, inzulinrezisztencia - miatt is aggályaim vannak azzal kapcsolatban, hogy a szakorvos...
Sportsérülés.
Tisztelt Doktor úr, a következő problémám volna.Futás során túlerőltettem a lábam és mint kiderült rossz cipőben is futottam már egy ideje.Van...