Derékfájás erösödő fájdalommal

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Az elmúlt két és fél évben egyre erősödő, először csak sacroiliacalis majd már csípőízületi fájdalom jelentkezett elsősorban a jobb oldalamon. Igyekszek helyes testtartást felvenni, váltogatni a cipőket, egy ideje gerinctornára is járok, illetve tavaly felkerestem egy reumatológust, aki beutalt tensre valamint gyógymasszázsra, ami bár kellemes volt, de nem segített. Mozogni sajnos nagyon kevés időm van (és rengeteget ülök) , de már egyre kevesebbet is tudok tenni, például futni egyáltalán nem, viszont a körkörös mozgást igénylő feladatok jótékony hatásúak. Eleinte csak lefekvéskor és felkeléskor jelentkezett a fájdalom, aztán hullámokba pár havonta, majd hetente stb., viszont mostanra állandósult. Az ízületek között elhelyezkedő izmok állandó jelleggel be vannak gyulladva, fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő krémekkel kenem, illetve mikor már elviselhetetlen a fájdalom akkor Brexint szedek pár napig, amíg meg nem nyugszik. De sajnos 1-2 hét elteltével újból kezdődik az egész. Reggel általában jobb, de estére elég jelentős fájdalom szokott jelentkezni. Megköszönném a szakvéleményét, a diagnózist valamint az esetleges teendőket is!

Dr. Puskás Réka válasza ízületi fájdalom témában

Kedves Kérdező!

Sajnos, néhány vizsgálatra szükség van a diagnózishoz, a panaszok leírása nem elegendő. Labor, röntgen, fizikális vizsgálat eredménye nagyon fontos lenne. Mindenképpen térjen vissza a reumatológushoz, hogy elvégezhesse a szükséges vizsgálatokat.

Panaszai leírása alapján inkább valami mechanikai eltérésre gondolok, amit lehet megfelelő mozgással kezelni, de nem zárható ki gyulladásos betegség sem. Addig is, amíg a vizsgálatokra sor kerül, gondolja végig, hogy ez így nem mehet tovább és mindenképpen iktassa be a mozgást a napi programjába. Ha a forgó mozgásokat jónak érzi, szerezzen pl. hulahopp karikát és gyakoroljon vele napi 2x 5-10 percet. A székére tegyen levegővel töltött párnát és üljön azon félórákat, amikor a rendes széken ül, támassza meg a derekát, álljon fel és mozgassa meg magát óránként pár percre. Az ember gerincét nem ülésre találták ki, szinte lehetetlen károsodás nélkül megúszni a napi sok órás ülést. Gyakori fájdalmaira nyugodtan vegyen be gyulladáscsökkentőt, de erősen javaslom, hogy minél hamarabb vizsgáltass ki magát.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2014. április 19., 22:36; Megválaszolva: 2014. április 26., 10:53
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
izületi fájdalom
Édesapám dialízis kezeléseken vesz rész. Napi 2 l folyadékot fogyaszt. A kezelések alkalmával több folyadékot vesznek el mint indikolt lenne. Kb 4...
Örökölhető az izületi fájdalom...
Kedves Doktornő/Doktorúr! 37 éves nő vagyok, masodik gyermekemmel vagyok most itthon. Anyai nagymamám korán meghalt, de emlékszem, hogy egész...
Megváltozott munkaképesség térd...
Üdvözlet! Néhány évvel ezelőtt mindkét térdemen arthroscopiát végeztek és nagy fokú porckopást diagnosztizáltak. A műtétek után a mozgásom...
Csípőízületi fájdalom
Édesanyám nevében írok: Ő 72 éves, eddig nagyon jó fizikai állapotban volt, mozgékony, aktív. Nincs különösebben túlsúlya sem. Mostanában...
Térdizület fájdalma
Tisztelt Hölgyem/Uram! Bölcsességfogi gyulladás miatt a térdizületeim fájdalmassá váltak, a gyökérkezelés 1 hete történt. A kérdésem az...