Örökölhető az izületi fájdalom, vagy megterheltem?

Kedves Doktornő/Doktorúr! 37 éves nő vagyok, masodik gyermekemmel vagyok most itthon. Anyai nagymamám korán meghalt, de emlékszem, hogy egész fiatalon szinte lebenult, eltorzultak az ujjai, térde..stb. Edesanyamat szintén fiatalon műteni kellett, a bütyök részt, illetve a lábujjai, kezei neki is teljesen el vannak deformálódva, köszvényes. Pár hónapja elkezdett fájni a bütyköm. Mivel lúdtalpas vagyok és nem hordok szűk cipőket nem gyanakodtam. Aztán elkezdett fájni a bal könyököm. Mivel férjem a határon van hónapok óta 1 naponta többször mászom a 3.emeletet bal kezemben a 13kg-os lányom, meg egy bevásárlótáska, másikba egy 6os víz, arra gondoltam, hogy megerőltettem. De elkezdett fájni a bal könyököm is. Aztán a csuklóm..Éjjel-nappal.Pár héten belül.Főleg behajlítva fáj.Bedagadva, vörösödve nincs. Csak fáj.Fogytam kb 8kilót 6hét alatt, de ezt arra fogtam, hogy nincs itthon a férjem, nincs idő-kedv enni. Szigorú a napirend, terelgetem a 2 gyereket, sokat jár az agyam, éjjel nem tudok aludni.Gondoltam a szorongás miatt is okozhat a testem ilyen tüneteket. Hipochonder lévén lassan attól tartok, hogy megbénulok. Szükségem van a "testemre", én is katona vagyok, ha nem sikerül az éves fizikai felmérőm..kirúgnak. 26ára kaptam reumathológiára időpontot. Mivel tudom addig csillapítani a fájdalmat? Visszafordítható ez? Meggyógyulhatok? Köszönöm válaszát, minden jót kívánok! Köszönettel Éva

Dr. Puskás Réka válasza ízületi fájdalom témában

Kedves Kérdező!

Mivel szimmetrikus ízületi fájdalmai vannak, mindenképpen meg kell mutatni szakorvosnak a problémát. Sokízületi gyulladás kezdődhet ilyen panaszokkal. Laborvizsgálat mindenképpen szükséges, ha tud ilyet vinni a szakorvosi vizsgálatra, meggyorsíthatja a folyamatot. Persze lehetséges, hogy fizikai és lelki túlterheltség okozza csak a panaszait, de kivizsgálásra akkor is szüksége van. A sokízületi gyulladásra való hajlam öröklődhet. Maga a betegség nem. Attól ne féljen, hogy lebénul, ezek a betegségek nem okoznak lebénulást.

Üdvözlettel,

Puskás Réka

Kérdés: 2016. október 16., 08:44; Megválaszolva: 2016. október 29., 11:16
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
izületi fájdalom
Édesapám dialízis kezeléseken vesz rész. Napi 2 l folyadékot fogyaszt. A kezelések alkalmával több folyadékot vesznek el mint indikolt lenne. Kb 4...
Derékfájás erösödő fájdalommal
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Az elmúlt két és fél évben egyre erősödő, először csak sacroiliacalis majd már csípőízületi fájdalom...
Megváltozott munkaképesség térd...
Üdvözlet! Néhány évvel ezelőtt mindkét térdemen arthroscopiát végeztek és nagy fokú porckopást diagnosztizáltak. A műtétek után a mozgásom...
Csípőízületi fájdalom
Édesanyám nevében írok: Ő 72 éves, eddig nagyon jó fizikai állapotban volt, mozgékony, aktív. Nincs különösebben túlsúlya sem. Mostanában...
Térdizület fájdalma
Tisztelt Hölgyem/Uram! Bölcsességfogi gyulladás miatt a térdizületeim fájdalmassá váltak, a gyökérkezelés 1 hete történt. A kérdésem az...