Lumbalis gerinc CT vizsg. L. III-S. I kozotti szakaszrol

Tisztelt Szakerto! Edesanyamnak kb. egy honapja igen eros, eddig nem tapasztalt fajdalmai jelentkeztek, amelyek azota folyamatosan (ejjel fokozottabban) jelen vannak.. A fajdalom nem csak a gerinc es keresztcsont teruletet erinti, hanem az alhasat is. Kivizsgalasa folyamaban van. Nogyogyaszati vizsgalata es UH lelete negativ lett. Hatra van meg egy hasi es kismedencei UH vizsgalat. Idokozben megerkezett gerinc CT eredemnye, ezzel kapcsolatban adodott ertelmezesi nehezsegem. Kerem, legyen kedves seitsegemre lenni az alabbi lelet ertelmezeseben. Lumbalis gerinc CT vizsgalata az L.III.-S.I. kozotti szakaszrol, nativ: Az intervertebralis rések beszükültek, a discusok helyén vacuum fenomén figyelhetö meg. Az ábrázolodott gerincszakaszon elorehaladott spondylarthrosis lathato. Az L.III-IV, kozotti rés kifejezetten szük, jobb oldali foramen elsösorban a degenerativ csontos elvaltozasok altal szukitett, lényegi gyöki compressio azonban egyik oldalon sem lathato. A discus kismerteku korkoros elobultosulasa figyelheto meg. (L.IV-L.V. ugyanaz) L.V-S.I. ugyanaz, de a szükület bal oldalon kifejezettebb. A degenerativ csontos elvaltozsasok, valamint az eloboltosulo discus valoszinuleg érinti a bal oldali S.1. gyokot az eredésnél. Vélemény: - Spondylarthrosis lumbalis mai. grad. - Polydiscopathia - A forameneket elsosorban degenerativ csontos elvaltozsasok szukitik - A degenerativ csontos elvaltozasok, valamint az eloboltosulo discus érinti valoszinuleg a bal oldali S.1. gyokot az eredesnel. Kedves segiteget megkoszonom es a legjobbakat kivanva udvozlom.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza mozgásszervi probléma témában

tisztelt Érdeklődő!

A CT leletet nem Önnek, hanem a kezelőorvosnak kell értelmeznie, aki, miután összeveti ezt a beteg klinikai tüneteivel, valamint a többi lelettel, megállapítja, hogy az édesanyja panaszait mi okozza.

A leírt elváltozások 72 éves korban igen gyakran állnak a gerinc- és lábfájdalom mögött, reméljük, az Önök esetében is erről van szó, és nem igazolódik más egyéb, súlyos betegség a fájdalmak mögött.

Kérdés: 2012. június 28., 15:56; Megválaszolva: 2012. június 30., 17:35
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Derékfájdalom
Reumatikus panaszok
Fájdalom érzet a lapockánál és...
MR vizsgálat
Mri lelet elemzése