Mit tegyen a gerincfájdalmak ellen?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egy 38 éves barátnőm állandó mindennapos gerincfájdalomra panaszkodik, ami már-már elviselhetetlen. Fizikoterápiára járt, de nem volt javulás. A tünetei a következők hajolásnál beleremeg a gerince iszonyat fájldalmasan, köhögésnél is nyilal neki. Utoljára amikor Ct-n volt ezt a diagnózist kapta. Az L/3 discouson 3 mm-es körkörös protrusio látszik. Gyökök, foramenek szabályosak. Az L/4 discouson 6 mm-es körkörös protrusio van, a durazsák rentralis konturja lapitott. Mindkét oldalon foromenek szűkebbek, gyökök szabályosak. Az L/5 discous lapos rajta minimális körkörös protrusio észlelhető. Nem tudja szinte már a napi feladatokat is csak nagy erővel képes végrehajtani, mit tudna tenni, ami segítene neki, vagy mit jelent a felállított diagnózis, ezt szeretnénk megtudni. Még annyi, hogy veseköve is van neki, amelyre Robetinex-et szed. Mellett még Magne B6-ot. A kő jelenleg 4 mm-es. ezt még elviseli, de a gerincfájdalmak egyre elviselhetetlenebbek. Fog neki ez javulni valaha? Nagyon köszönöm a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Farkas Lehel válasza mozgásszervi probléma témában

Kedves Kérdező!

Az orvosi diagnózis alapján az ismerősének a gerince ágyéki szakaszán több helyen is protrusio azaz porckorong kidülledés található.

Ami mondhatni, hogy kezdetleges gerincsérv.

Sajnos a Lordosis Lumbalis-L 3-as, 4-es és 5-ös csigolyák közti porckorong-discouszok a kitüremkedés miatt nyomás alá helyezik a gerincvelői idegeket, a gerinc alsó szakaszában. Mindez nagyon kellemetlen fájdalommal jár, legkisebb mozdulatokra is érzékenyen reagálhat ilyen például a köhögés is.

Ez a probléma érintheti az egész gerincet illetve végtagokat is. Terápiája a,, betegségnek"

orvosi gyógymasszázs kezelés, ahol a gerinc egészét kezelik alaposan. A gyógymasszőr az ideghálózatokra fejt ki hatást, speciális masszázsfogásokkal, így lényeges fájdalomcsillapítást érünk el illetve kioldjuk a görcsös és merev izmokat, amelyek általában szintén okozhatnak becsípődést is, gerincfájdalmakat. A gyógymasszázs kezeléseket kúraszerűen kell alkalmazni, heti 2 alkalom későbbiekben heti 1 alkalom is elegendő lesz. Azonban, amit még szükséges igénybe venni az valamilyen szakszerű, speciális mozgásrendszer az-az gyógytorna, lehet vízi gyógytorna is, hogy ne terheljük le a gerincet. De még ilyen speciális és jótékonyan ható mozgásrendszerek a jóga, úszás, Alexander-technika, stb. Gyógytornára azért lesz szüksége az ismerősének, hogy a gerinc mellett húzódó, futó izomzatokat megerősítsük, mobilizáljuk. Az izmoknak vissza kell nyerniük az egészséges rugalmasságukat, dinamikájukat, hogy a gerinccsigolyák ne terhelődjenek le. És persze ezeknél a gyógytornáknál a test egészére hatnak a gyakorlatok, nemcsak a gerincre, ezért is olyan jótékony a hatásuk. Gyógytorna mellett mindenképpen szükség lesz a gyógymasszőrre, mert ki kell oldani a fáradságot, a deformitásokat, a stresszt és a fájdalmat. Ezen felül pedig masszázs technikákkal is erősítjük, mobilizáljuk az izomrostok dinamikáját. Barátnőjének nem kell együtt élnie a fájdalommal és tehetetlenséggel. Számos ilyen esetet kezeltem már és elmondható, hogy a páciensek fájdalom nélkül élnek, sőt a rosszindulatú folyamatok visszafordíthatóak is. Ehhez kellő szorgalom és kitartás kell.

Esténként érdemes kenegetni a fájdalmas területet rozmaring krémmel és éjszaka így elaludni. Jót tesznek még a hideg meleg pakolások is, ehhez azonban szakember tanácsát kell kérni általában gyógymasszőrökét.

A vesekövére jótékony hatással lenne a gerincmasszázs is, illetve rengeteg folyadékot kell bevinni a szervezetbe, elsősorban vizet, napi 2-3 l.

Üdvözlettel

Farkas Lehel

okleveles gyógymasszőr

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2012. július 24., 21:46; Megválaszolva: 2012. július 25., 15:24
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Kicsavarodott has
Tisztelt Dr. Bogdán Aurél! Jelenleg külföldön tartózkodom és egy ideig nem tudok orvoshoz menni, ezért fordulok az Ön szakértelméhez, hogy amíg...
fajdalom derektol lefele
egy órátol tőbbet ülni nem birok, a farokban fajdalom van. Medence csont rengenen voltam mondtak hogy mehanizmus elment es suy a jobb labomat terheli. Ez...
Súlyos agyrázkódás utáni...
Jó napot! Kb 4 hónapja volt egy súlyos agyrázkódásom ami után kb 3 napig le volt merevedve a nyakam. Ez eltűnt teljesen, de most 3 napja vágtam és...
reuma, izületi fájadalom
Tisztelt Doktornő! Évek óta vannak reumatikus panaszaim, de tudtam vele élni. Májusban történt, hogy orvosi ügyeletre mentem mellkasi panaszok...