Mit tegyen a gerincfájdalmak ellen?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egy 38 éves barátnőm állandó mindennapos gerincfájdalomra panaszkodik, ami már-már elviselhetetlen. Fizikoterápiára járt, de nem volt javulás. A tünetei a következők hajolásnál beleremeg a gerince iszonyat fájldalmasan, köhögésnél is nyilal neki. Utoljára amikor Ct-n volt ezt a diagnózist kapta. Az L/3 discouson 3 mm-es körkörös protrusio látszik. Gyökök, foramenek szabályosak. Az L/4 discouson 6 mm-es körkörös protrusio van, a durazsák rentralis konturja lapitott. Mindkét oldalon foromenek szűkebbek, gyökök szabályosak. Az L/5 discous lapos rajta minimális körkörös protrusio észlelhető. Nem tudja szinte már a napi feladatokat is csak nagy erővel képes végrehajtani, mit tudna tenni, ami segítene neki, vagy mit jelent a felállított diagnózis, ezt szeretnénk megtudni. Még annyi, hogy veseköve is van neki, amelyre Robetinex-et szed. Mellett még Magne B6-ot. A kő jelenleg 4 mm-es. ezt még elviseli, de a gerincfájdalmak egyre elviselhetetlenebbek. Fog neki ez javulni valaha? Nagyon köszönöm a válaszát.

Farkas Lehel válasza mozgásszervi probléma témában

Kedves Kérdező!

Az orvosi diagnózis alapján az ismerősének a gerince ágyéki szakaszán több helyen is protrusio azaz porckorong kidülledés található.

Ami mondhatni, hogy kezdetleges gerincsérv.

Sajnos a Lordosis Lumbalis-L 3-as, 4-es és 5-ös csigolyák közti porckorong-discouszok a kitüremkedés miatt nyomás alá helyezik a gerincvelői idegeket, a gerinc alsó szakaszában. Mindez nagyon kellemetlen fájdalommal jár, legkisebb mozdulatokra is érzékenyen reagálhat ilyen például a köhögés is.

Ez a probléma érintheti az egész gerincet illetve végtagokat is. Terápiája a,, betegségnek"

orvosi gyógymasszázs kezelés, ahol a gerinc egészét kezelik alaposan. A gyógymasszőr az ideghálózatokra fejt ki hatást, speciális masszázsfogásokkal, így lényeges fájdalomcsillapítást érünk el illetve kioldjuk a görcsös és merev izmokat, amelyek általában szintén okozhatnak becsípődést is, gerincfájdalmakat. A gyógymasszázs kezeléseket kúraszerűen kell alkalmazni, heti 2 alkalom későbbiekben heti 1 alkalom is elegendő lesz. Azonban, amit még szükséges igénybe venni az valamilyen szakszerű, speciális mozgásrendszer az-az gyógytorna, lehet vízi gyógytorna is, hogy ne terheljük le a gerincet. De még ilyen speciális és jótékonyan ható mozgásrendszerek a jóga, úszás, Alexander-technika, stb. Gyógytornára azért lesz szüksége az ismerősének, hogy a gerinc mellett húzódó, futó izomzatokat megerősítsük, mobilizáljuk. Az izmoknak vissza kell nyerniük az egészséges rugalmasságukat, dinamikájukat, hogy a gerinccsigolyák ne terhelődjenek le. És persze ezeknél a gyógytornáknál a test egészére hatnak a gyakorlatok, nemcsak a gerincre, ezért is olyan jótékony a hatásuk. Gyógytorna mellett mindenképpen szükség lesz a gyógymasszőrre, mert ki kell oldani a fáradságot, a deformitásokat, a stresszt és a fájdalmat. Ezen felül pedig masszázs technikákkal is erősítjük, mobilizáljuk az izomrostok dinamikáját. Barátnőjének nem kell együtt élnie a fájdalommal és tehetetlenséggel. Számos ilyen esetet kezeltem már és elmondható, hogy a páciensek fájdalom nélkül élnek, sőt a rosszindulatú folyamatok visszafordíthatóak is. Ehhez kellő szorgalom és kitartás kell.

Esténként érdemes kenegetni a fájdalmas területet rozmaring krémmel és éjszaka így elaludni. Jót tesznek még a hideg meleg pakolások is, ehhez azonban szakember tanácsát kell kérni általában gyógymasszőrökét.

A vesekövére jótékony hatással lenne a gerincmasszázs is, illetve rengeteg folyadékot kell bevinni a szervezetbe, elsősorban vizet, napi 2-3 l.

Üdvözlettel

Farkas Lehel

okleveles gyógymasszőr

Kérdés: 2012. július 24., 21:46; Megválaszolva: 2012. július 25., 15:24
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Kicsavarodott has
Tisztelt Dr. Bogdán Aurél! Jelenleg külföldön tartózkodom és egy ideig nem tudok orvoshoz menni, ezért fordulok az Ön szakértelméhez, hogy amíg...
Mi lehet a baj? Fájó comb és reflex...
Üdvözletem! Május óta fáj a jobb combom.Hol erősen nyilal hol csak tompán fáj.És a jobb térdemben nem váltható ki a reflex. Mitöl lehet? A ct...
fajdalom derektol lefele
egy órátol tőbbet ülni nem birok, a farokban fajdalom van. Medence csont rengenen voltam mondtak hogy mehanizmus elment es suy a jobb labomat terheli. Ez...
Súlyos agyrázkódás utáni...
Jó napot! Kb 4 hónapja volt egy súlyos agyrázkódásom ami után kb 3 napig le volt merevedve a nyakam. Ez eltűnt teljesen, de most 3 napja vágtam és...
reuma, izületi fájadalom
Tisztelt Doktornő! Évek óta vannak reumatikus panaszaim, de tudtam vele élni. Májusban történt, hogy orvosi ügyeletre mentem mellkasi panaszok...