Mellrák

Kedves Doktornő/Ur! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy mi lehet az oka annak, hogy édesanyám melléből eltávolított rosszindulatú daganat szövetteni eredménye immár 3 hete várat magára? Illeve, ha ebből kifoylólag majdani esetleges kezeléseket késve kapja az nem okoz-e problémát? Köszönettel várom válaszát! Üdvözlettel: M.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza mellrák témában

Kedves Kérdező!

Ez emlőrákból eltávolított csomó szövettani vizsgálata - a mai elvárásoknak megfelelően "immun-hisztokémiával" is vizsgálva (ezek különleges festéseket jelentenek) - legjobb esetben is minimum 7-9 napot vesz igénybe bárhol a világon. Az elkészült (kellően megfestett) metszetek mikroszkópos vizsgálatához viszont képzett szakember szükségeltetik. 

És most őszintén:

A három hetes késlekedés oka az lehet, hogy a kórszövettanász szakemberek közül sokan külföldön dolgoznak, alig maradt mintegy 100 "hadrafogható" szakember az egész országban. (kb. 10-szeres /! / a jövedelmük mondjuk Angliában vagy Írországban vagy Norvégiában, és ott is a mikroszkóp alatt kell keresgélniük egy betegség okát. Tehát a feladat ugyanaz, csak kevesebb a munka, és sokkal jobbak az életkörülmények) .

A konkrét ügyre vonatkozóan:

Mama három hete vár a részletes szövettanára. Idegesítő, tehetetlenül toporog, és szorong az ember.

Az emlőrák túlélési lehetőségeit ez még nem befolyásolja, de két-három hónap késlekedés már igen.

Tanácsom: próbálja meg sürgetni ismeretségen, protekción keresztül!

 Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás

Dr. Nagykálnai Tamás
Kérdés: 2009. június 18., 08:41; Megválaszolva: 2009. június 18., 08:41
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2