CA 125 tumormarker újra

Tisztelt Doktor Úr! A családomban a női felmenőknél mindenhol emlő-petefészektu. volt.Ezért csináltatok tripla neg. emlőtu.-ként (remélem, csak voltam) petefészekre is vizsgálatokat. A genetikai vizsgálatom eredményét a hó végén tudom meg, a Kékgolyóból. Azt hiszem, akkor mindent megteszek, amit lehet, még ha sokszor akadályokba is ütközöm. Köszönöm segítségét. Üdvözlettel: Ibolya

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

Ha tényleg BRCA génmutációt hordozó nőbetegről van szó, akkor

abszolut INDOKOLT a rendszeres emlő-szűrés (ezen már túl vagyunk, sőt a

tumoron is már túl vagyunk) , a rendszeres nőgyógyászati szűrés (formáját,

sűrűségét, mélységét tekintve nincs konszenzus az ügyben, de hüvelyi

ultrahang mindenképpen kell) , a rendszeres TUMORMARKER VIZSGÁLAT a vérből.

A normál érték-határokon belüli CA 125 emelkedés nem jelent semmit. A fölső

értékhatár is csak egy nemzetközi megállapodás terméke, hiszen ki a csuda

tudja, hogy mennyi a "normál" Ca-125 egy XY éves, ilyen-olyan betegségeken

átesett nőbetegnél?

A normál fölső határát jóval meghaladó (pl. akár 3-4-5-szörös) érték viszont

igen terhelő jel, a legsürgősebb, legrészletesebb kivizsgálást igényel, akár

MRI felvételekkel, akár PET/CT-vel.

Ha BRCA1-2 génmutáció hordozás áll fenn, profilaktikus emlőeltávolítás, ill.

petefészekeltávolítás is szóbajön - pont most veteti le gyönyörű emlőit egy

amerikai szépségkirálynő/modell családi BRCA1-2 génmutáció miatt. A nevét

elfelejtettem.

Jobbulást kívánok!

Kérdés: 2012. november 08., 13:14 ;Megválaszolva: 2012. november 24., 20:31
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Van e áttét?
Mennyi esélye van?
Tartós mellfájdalom okai
Mellrák diagnózis értelmezése
Mellrák, avagy vegyek még tartós...
Tisztelt Doktor Úr! December 17-én műtöttem rosszindulatú emlődaganat miatt, a mellem negyedét távolították el. A műtétkor a sentinel...