nagyon félek

T isztelt Nagykálnai Tamás Úr! Nagyon félek cimmel elküldött előző kérdésemre köszönöm válaszát.C3 cytológiai eredmény, hormonálisan aktiv fibroadenóma, javaslat fél év múlva kontroll, de én kivetettem, az eredmény sajnos: invasiv ductalis carcinóma.Sebészi javaslat: újabb részleges műtét, mert az emlőszövetben még lehetnek daganatos sejtek.Ragaszkodtam a mastectómiához, jól tettem, az emlőszövetben még 2 db. 9 mm.t, és egy db. 4 mm.-t találtak. A sebész azt mondta, jöhetett volna a 3. műtét, ha nem távolitjuk el az egészet.Irom a teljes szövettant: Invasiv ductalis carcinóma grade I. /1+2+1/cribriform alacsony nuclearis gradusú DCIS-sel.Tumor immunfenotipizálása: oestrogén rec. expressziót valamennyi sejtben 100% -ban észleltünk3+ intenzitással, progeszteron 100% 3+ intenzitással, a tumor HER2 neg., topoisomerase 5%, Ki 67 %5., tumorkiterjedés 22 mm, pN0/0/2sn/, legszűkebb postereior szél 0, 1 mm. Jav.: postop. sugárterápia/mellkasfal/szisztémás terápiaként 1 amp. Zoladex és 20 mg. Tamoxifen-Teva tbl. jav. utóbbi a sugárkezelést követően megkezdve.Nekem végig azt mondták, hogy kemoterápiát fogok kapni., mert ha elkóborolt 1 db. rossz sejt is, ki kell irtani, hogy ne okozzon bajt. Kérem ne értsen félre, nagyon örültem, hogy egyenlőre nem kell kemó, de most akkor mi van azzal az egy rossz sejttel? Az onkológusom nagyon elfoglalt, nem tudtam erről beszélni vele, sőt semmiről sem, kérem segitsen ezt megérteneni nekem! Ön szerint megfelelő kezelést fogok kapni?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

A sok-sok lehetőség közül ez az emlőrák az emlőrákok egy viszonylag jó formája. (Jó persze egy rák igazából nem lehet) .

Szóval: erősen hormon-érzékeny, HER2 negatív, nem túl gyorsan szaporodik, két "őrszem"-nyirokcsomó negatív.

Ezek jó jelek.

Kétségtelen, hogy egy kicsit nagy volt (22 mm) , és az eltávolított "anyag" széléhez elég közel volt.

Ez nem túl nagy öröm. Emiatt lokális sugárkezelés kell a mellkasfalra.

És mi van az esetleg elkóborolt daganatsejttel?

Az erősen hormon-érzékeny (100% mindkét receptor) daganatok hormonkezelésre jelentősen érzékenyek, chemotherápiára viszont nem annyira (sőt, mondhatni alig) . Tehát: erősen hormonérzékeny, negatív nyirokcsomójú emlőrákos esetben hormon-kezelés szükséges (esetünben a Zoladex + Tamoxifen kombináció) , mert a kemoterápia szinte semmilyen haszonnal nem járna (az "elkóborolt daganatsejt" nem pusztulna el) - így a mellékhatások többet ártanának, mint a várható haszon.

Mondjuk 3 % haszon, ugyanakkor 6 % súlyos, életveszélyes mellékhatás.

Na, melyiket válasszuk?

Szóval gyógyulgatni!

Kérdés: 2012. július 20., 13:17; Megválaszolva: 2012. augusztus 04., 22:14
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2