• Szedjem-e a gyógyszert

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        kb. egy évtizede szedek magas vérnyomás ellen reggel 1 szem Coverex, este egy szem Cardura 2 mg tablettát. A gyógyszerfelíráskor, háromhavonta esedékes ellenőrző méréseken vérnyomásom rendre 130-140/80-90 értéket mutat. Mintegy hónapja azonban családorvosom magas, 80-as pulzust észlelt, és felírt naponta fél szem Nevotens 5 mg tablettát, és rendszeres pulzusmérést kért. Nos, magam is, de azóta két alkalommal ő is normális, 50-60 közötti pulzusszámot regisztrált. Ennek ellenére azt kéri, hogy folytassam a gyógyszer szedését. Kérdésem: valóban indokolt-e ilyen vérnyomás- illetve pulzus-értékek mellett akár a vérnyomáscsökkentő, akár a pulzus-csökkentő gyógyszer szedése? Tisztelettel

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas pulzusszám, magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! Önmagában ez az egyszeri 80-as pulzus nem teszi indokolttá a gyógyszer felírását, a vérnyomás viszont eléggé a határon mozog, ez alapján akár szedhető is plusz egy gyógyszer. Szerencsésebb lett volna azonban több érték, pl. vérnyomás-napló (pulzusszámmal), ABPM kiértékelése után változtatni a kezelésen. Esetleg beszélje meg a kezelőorvossal, hogy Nevotens nélkül naplót vezet, és ennek eredménye fényében beszéljék meg, végleg elhagyható-e a szer.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. október 29., 21:42; Megválaszolva: 2011. október 30., 20:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés