• Köhögés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Hat és fél éves kisfiammal Angliában élünk fél éve. December óta köhögés kínozza őt, elsősorban, de nem kizárólagosan reggel és este jelentkezik. Van hogy közvetlenül felébredéskor, van hogy kicsit később. Este pedig úgy hat óra tájban jelentkezik a sokszor száraz, máskor hurutos köhögés. Ilyenkor a lélegzetvételkor is kissé sípoló. Ha jelentkezik a köhögés, akkor Marci annyit mond, hogy kaparja a torkát. A köhögés általában szinte folyamatos percenként köhög szinte. A helyi orvos szerint asztma gyanús (mindezt vizsgálat nélkül döntötte el) és Ventolint írt fel neki, amit alkalmazunk is. Esetileg talán hat, de most három hét elteltével globális értelemben nem látom a változást. Milyen vizsgálatokat javasolna, ha odahaza lennénk? Segíthet-e a párásítás? (A kétségeim abból adódnak, hogy megtörténik, hogy a zuhanyozást követően erősödnek a tünetei.)

        Dr. Kardos Tamás válasza a köhögés témában

        A panaszok alapján valóban felmerül asthma lehetősége. Emiatt javasolt lenne légzésfunkció, azonban tekintettel a fiatal korára, valószínűleg a vizsgálat elvégzésének nehézségei miatt nem indikálta az orvos. A Ventolin csak a tüneteket csökkentheti asthmában, ezért ha komolyan felmerül, akkor javasolt lenne fenntartó gyulladáscsökkentő szer indítása. Megpróbálható még sós oldat (pl. SAlvus víz, vagy valamilyen ahhoz hasonló összetételű gyógyvíz) inhalálása. Ha ez sem segít, mihamarabbi kontroll javasolt a helyi orvosnál a továbbiak megbeszélése céljából.


        Dr. Kardos Tamás, tüdőgyógyász szakorvos
        tüdőgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Kardos Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 15., 11:03; Megválaszolva: 2012. február 19., 06:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: