• Száraz köhögés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 2011 februárja óta szárazon köhögök elég intenzíven. Kezdetben meg voltam fázva, fájt a torkom és hőemelkedésem volt, valamint szárazon köhögtem, ami azóta is folyamatos, időnként nehézlégzéssel társulva. Emellett elég fáradékony is vagyok. Voltam asztma ambulancián, ahol elvégezték a légzésfunkciós vizsgálatot, valamint az allergiavizsgálatot (karon+vérvétel). Végeztek mellkas és arcüreg röntgent is. Az asztma ambulancián kapott leletemen az olvasható, hogy nem mehgatározott alsó légúti fertőzés. Minden eredményem negatív lett, de a tünetek sajnos azóta is tartanak, főleg a száraz köhögés. Amit eddig megfigyeltem, hogy a füst és az erős illatok belégzése után, valamint a hideg levegő hatására a tüneteim erősödnek. A tiszta levegőn nem köhögök. Az eddig szedett gyógyszerek közül semmi sem használt. Hallottam a refluxról is, de az erről olvasottak és hallottak alapján nem gondolom, hogy nekem ez a bajom, bár ilyen téren nem vizsgáltak ki. Ön szerint mi lehet a betegségem? Illetve Ön mit javasol, hogy mi a teendőm ebben az esetben? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Kardos Tamás válasza a köhögés témában

        A pontos leletek ismerete nélkül nehéz megmondani. A krónikus köhögés hátterében több ok lehet. Lehet asthmaticus eredetű, lehet a hátterében reflux is, de okozhatja fül-orr-gégészeti vagy pajzsmirigy eltérés is, de okozhatja lezajlott, elhúzódó atipusos bakterialis fertőzés is, ami után a hörgőnyálkahártya nehezen regenerálódik. Az, hogy a füst, illatok provokálják, az inkább asthmaticus eredet mellett szólhat. Meg lehet próbálni inhalálni is Salvus vízzel, de mindenképpen célszerű lenne az összes eddigi leletével felkeresni egy tüdőgyógyászati ambulanciát, és ott megbeszélni a további teendőket.


        Dr. Kardos Tamás
        tüdőgyógyász

        Dr. Kardos Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. november 04., 12:27; Megválaszolva: 2011. november 04., 13:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: