Fogászati implantatátum

Tisztelt Doktor Úr! 2007. tavaszán hypofízis adenoma műtéten estem át. A műtétet követő kontroll vizsgálatok alkalmával, az akkor meglévő 30 éves fogpótlásaim az MR felvételeken olyan "műtermék" jelenséget okoztak, amely lehetetlenné tette a felvétel értékelését, csak gyanítani lehetett, hogy valami maradványa lehet a daganatnak. Most fogászati okok következtében el kellett távolítani a régi fogpótlásaimat. Az ezt követően elkészült MR világosan kimutatta, hogy valóban van egy maradvány, vagy újabb daganat a korábbi helyen egzakt méretekkel.Tekintve, hogy szeretnék implantátummal fogat pótoltatni, feltettem a kérdést fogorvosomnak, hogy vajon az általa beépítésre kínált implantátum okoz-e műtermék jelenséget az MR felvételen? A doktor agy teleontok mágneséhez illeszteve bizinygatta, hogy a titánium termék nem mágnesezhető ezért nem okoz semmiféle jelenséget az MR vizsgálat alkalmával. Tudom, hogy lehet némi eltérés a jelzett mágnes és egy MR készülék mágneses térerejében, így a fogorvos mutatványa nem győzött meg. Tisztelettel kérdezem, hogy ismert-e olyan fogászati implantátum illetve fogpótlásra (híd, korona) használatos anyag, amely MR észülékbe vihető és nem okoz "műtermék" jelenséget az MR felvételen. Megtisztelő válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza MR vizsgálat fogászati implantátummal témában

Tisztelt Kérdező!

Az MR berendezésekben alkalmazott mágnesek térereje ezerszerese is lehet az ilyen kicsiny darabokhoz képest, vagyis abból, hogy az implantátum egy telefontokban lévő mágnessel szemben viselkedik, messzemenő következtetéseket levonni valóban nem jogos.

Az azonban igaz, hogy a titánium termékek nem mágnesezhetők (nem ferromágneses tulajdonságúak) , ez azt jelenti, hogy biztonsággal bevihetők az MR berendezésbe, nem kell felmelegedésüktől, elmozdulásuktól tartani. A fémtárgyak viszont még akkor is okozhatnak, okoznak is kisebb-nagyobb műtermékeket az MR felvételeken, ha nem mágnesezhetők. Úgy gondolom, hogy az implantátumok sokkal kisebb fémtartalmúak, mint a 30 éves fogpótlásai voltak, így ha okoznak is helyileg a képen műterméket, azok sokkal kisebbek lesznek; a hipofízis vizsgálatát nagy valószínűséggel már nem fogják zavarni. Az viszont fontos, hogy az implantátum ne tartalmazzon mágneses részt (ritkán alkalmaznak ilyeneket is) , erre kérdezzen rá a fogorvosánál.

Kérdés: 2015. március 04., 10:54; Megválaszolva: 2015. március 06., 10:01
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Koponya MR vizsgálat
CT Eredmény
Ma kaptam meg a vizsgálat eredményét .. szeretnek választ kapni mert nem ertem
Mellkasfelvétel
Kedves András! Kérem, segítsen értelmezni a radiológiai véleményt. Válaszát hálásan köszönöm! (Nem tudom, fontos - e az értékelésnél, hogy a...
Lelet értelmezése.
Gerinc MRI