Röntgenvizsgálat: mekkora dózis?

Tisztelt doktor úr! Segítsen egy kérdés megválaszolásában: gerincproblemak miatt, ortolediai vizsgálat keretein belül a Kútvölgyiben 7 felvételt készítettek az agyeki gerinc es medence részről. Egy ilyen rontgen sugardozisa nagyjából milyen időszakkal egyenértékű hattersugarzasnak felel meg? Ezt vegyem ugy, hogy egy vizsgálattal ennek hétszereset kaptam dozis gyanánt? Mivel idén mar volt egy koponya CT-M is kontrasztanyaggal, nem tudom, hol járhatok az esetleges hatarertekhez képest. Köszönöm segítségét es válaszát.

Dr. Laki András válasza röntgen sugárzás témában

Tisztelt Kérdező! Az egyes röntgen- és CT vizsgálatok által leadott illetve a szervezet által elnyelt sugárdózis a vizsgálatok felsorolása alapján nem adható meg egészen pontosan; az egyes vizsgálatok sugárterhelése függ egy bizonyos határok között a berendezés beállításaitól és a testalkattól is. A CT berendezések és modernebb (digitális) röntgenfelvételi berendezések általában tárolják a kibocsátott sugárdózis adatait. A szakirodalomban az elnyelt sugárdózis átlagos értékei több helyen is olvashatók. Ezek szerint, egy ágyéki medence felvétel 35 heti, egy medence felvétel 24 heti, egy kontrasztanyagos koponya CT vizsgálat kb 1, 5 évi háttérsugárzásnak felelhet meg. A kérdése második gondolatához annyi tartozik, hogy lakossági (azaz nem foglalkozással összefüggő) sugárterhelés hivatalos határértékébe nem tartozik bele az orvosi diagnosztikai vizsgálatokkal járó sugárzás, ilyen határértéket nem állítottak fel, mivel nem lehet előre megmondani, hogy egy ember élete folyamán milyen vizsgálatokra, beavatkozásokra lesz még szükség, melyek nemritkán életet menthetnek. Egyelőre nincs is megoldva az egyes emberek esetén elvégzett vizsgálatok sugárterhelését összegző nyilvántartás kérdése sem. Az orvosi diagnosztikai vizsgálatok, beavatkozásokkal kapcsolatban az az alapelv, hogy csak olyan vizsgálatokat végezzenek, amelyek az orvoslás számára szükségesek, vagyis eredményük alapján (akár kóros, akár negatív esetben) döntéshozatal függ és az adott vizsgálat technikai lehetőségei szerint a lehető legkisebb sugárterhelésre kell törekedni. Ezek figyelembe vételével a várható előnyök meghaladják az esetleges kockázatokat. Az Ön által kapott sugárterhelés nem számít nagy mértékűnek, nem kell aggódnia esetleges késői következmények miatt.

Megválaszolva: 2014. május 11.

Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika

Röntgen és terhesség
Kedves Doktornő/Úr! Segítségét kérném, pár nappal ezelött gyermekem koponyáját megröntgenezték úgy, hogy ő közben az ölemben ült. Úgy tűnik, hogy közben már...
Röntgen-CT sugárzás hatása a...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Férjemmel gyermeket tervezünk, azonban pár napja mellkas röntgent és CT vizsgálatot végeztek rajta, takarást nem kapott. Nekem a...
Röntgen vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! Alkalmassági vizsgálat miatt tüdőszűrésen vettem részt. Kis városban lakom, sajnos itt nagyon elavult, régi gépek vannak. "Soron kívül"...
" Ártalmasabb"- e a hagyományos röntgen...
Tisztelt Doktor Úr! Fiatal nő vagyok, technikai okokból meg kellett ismételni tüdőszűrésemet. Előbb digitális (modern röntgen készülékkel), másodszorra...
Veszélyes a sok röntgen sugárzás?
Tisztelt doktor úr! Az utóbbi 4 hónapban elég sok röntgen sugárzás ért, ami miatt nagyon ideges vagyok, főleg, hogy lefogytam 13 kilót is. Augusztus közepén...
Röntgen kisgyerek
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 5 éves, AP medence, Lauenstein felvételt készítettek neki, sajnos egyedül kellett bemennie és azt mondja, hogy nem raktak fel...